Nedcar aansprakelijk voor door werknemer geleden schade

Na negen jaar procederen heeft een werknemer van Nedcar tegenover de rechter kunnen aantonen dat hij tijdens zijn werk de beroepsziekte OPS heeft opgelopen en dat zijn werkgever daarvoor aansprakelijk is.

De man werkte in totaal 18 jaar voor Nedcar en werd tijdens zijn werk regelmatig blootgesteld aan schadelijke stoffen. 
OPS (Organisch Psycho Syndroom) of ‘schildersziekte’ – officieel heet de aandoening Chronische Toxische Encephalopathie (CTE) – is een werkgebonden aandoening van het centrale zenuwstelsel die kan ontstaan door blootstelling aan (vluchtige) oplosmiddelen en een aantal andere chemische stoffen. (bron: beroepsziekten.nl)
Volgens een deskundigenonderzoek van het Solvent Team van het Nederlands Centrum Beroepsziekten is er sprake geweest van een schending van de zorgplicht door de werkgever, omdat is gebleken dat er géén werkinstructies voorhanden waren ten aanzien van de persoonlijke beschermingsmiddelen van de werknemer en er evenmin toezicht was op het gebruik van die beschermingsmiddelen.
Nedcar is door de rechter veroordeeld tot het vergoeden van “alle schade die de werknemer ten gevolge van de beroepsziekte heeft geleden of nog zal lijden, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 12 oktober 2000 tot de dag der algehele voldoening”. Het is nog niet duidelijk of er hoger beroep tegen het vonnis wordt aangetekend.
Cookieinstellingen