Haalt Geheime Tuinen de top-3?

Foto:

Het twee jaren geleden door stadsarchivaris Peer Boselie opgestarte project Geheime Tuinen is een van de tien genomineerde toeristische initiatieven in Zuid-Limburg, die in aanmerking komen voor de VVV Innovatieprijs.

VVV Zuid-Limburg reikt dit jaar voor de zevende keer deze prijs uit aan de meest innovatieve toeristische ondernemer of jet meest innovatieve toeristische initiatief van het jaar.
Peer Boselie kijkt hierbij even terug op de afgelopen twee jaren van het project Geheime Tuinen van Sittard en heeft daarnaast een verzoek.
“Zoals sommigen van jullie weten, is een tweetal jaren geleden een project gestart om de geschiedenis van Sittard op een andere, vernieuwende manier te beleven. Een manier die aan de hand van meestal historisch, maar soms ook heel jong openbaar groen de verhalen van de stad met elkaar verbindt. Vanuit 24 tuinen en (kleine en grote) parken worden historie, bezieling en bezinning met elkaar verbonden.

Het initiatief was en ís een groot succes, dankzij de dynamiek van een groot aantal mensen die zich met het idee van meet af aan verbonden wisten. Snel werd begonnen met wandelingen op iedere eerste zaterdag van de maand, inmiddels drukbezocht. Het betreft gratis wandelingen langs een aantal tuinen, met steeds ook een themawandeling waardoor de tuinen op weer een andere manier in hun context worden geplaatst. Daarnaast zijn er inmiddels speciaal te boeken gegidste wandelingen.

Inmiddels is ook een boekje voor volwassenen verschenen, aan de hand waarvan iedereen op eigen gelegenheid wandelingen kan maken door de tuinen. Daarnaast is een box met kinderverhalen gemaakt. Beiden zijn te koop bij de boekhandels en VVV in Sittard. 

Alle 24 tuinen worden binnenkort voorzien van heel bijzondere bebording, ontworpen door Maurice Mentjens en John Deckers en twee kleinschalige Geheime Tuinen festivals hebben met groot succes plaatsgevonden. (Op 21 juni 2015, noteer de datum 
alvast, zal het derde festival plaatsvinden, tevens ter afsluiting van de nationale tuinweek.)

Momenteel worden de plannen uitgewerkt om in 2015 de oude kloostertuin van de Ursulinen, sinds 1993 stadstuin, om te vormen tot bezinningstuin. Een aantal bezinnende elementen is al aanwezig, maar met enkele toevoegingen zoals een kloosterkruidentuin, een labyrinth en een blotevoetenpad voor kinderen (en volwassenen!) wordt het verhaal van de tuin nog sterker.

Het project is niet onopgemerkt gebleven, want niet alleen regionale pers, maar ook landelijke, zoals recent NCRV en zelfs ANWB, hebben al over de Geheime Tuinen gepubliceerd.

Het concept versterkt ook het toeristische profiel van de stad en dat heeft ook de VVV gemerkt. Belangrijk is dat bijna alles uitermate low-budget wordt gerealiseerd door alle vrijwilligerswerk. Zo kostten de festivals met ieder zo’n kleine dertig activiteiten en optredens ieder minder dan 2000 euro…

De VVV Zuid-Limburg kent ieder jaar een innovatieprijs toe aan de meest innovatieve toeristische ontwikkeling en dit jaar zijn ook wij genomineerd. Maar: na de eerste selectie (we horen bij de beste 10, een grote eer op zich)… moet nu de top 3 middels een internetverkiezing worden bepaald. Daarna kiest een vakjury uit deze drie de winnaar. 

Maar wat graag zouden we natuurlijk bij deze top 3 zitten! Mag ik u daarom verzoeken uw stem uit te brengen op ons project? We zijn u erg dankbaar daarvoor! 

button-stem-op-geheime-tuinen
En er is natuurlijk van onze kant niets op tegen om familie en vrienden te mail door te sturen met een aanbeveling of op facebook een aanbeveling te plaatsen?!

Hartelijk dank bij voorbaat namens alle vrijwilligers die de Geheime Tuinen het ontdekken waard maken!”
Peer Boselie
Zie ook:
» Website 
Cookieinstellingen