Rattenoverlast een groeiend probleem

Al eerder werd melding gemaakt van het feit dat er steeds vaker ratten worden gezien in de stad. Dat was zo in de buurt van de Parklaan en bij de gracht aan de wal in Sittard.

Naar aanleiding van het bericht kwamen er ook reacties uit andere delen van de gemeente over het rondlopend ongedierte. De toename van het aantal klachten is niet iets waar alleen Sittard-Geleen mee te maken heeft.
Het Kenniscentrum Dierplagen laat weten steeds meer meldingen binnen te krijgen over bruine en zwarte ratten. Het bestrijden van de plaagdieren wordt per 1 januari lastiger, dan mogen bestrijdingsmiddelen niet meer worden gebruikt in de buitenlucht.
“Een rat is op zoek naar voedsel, schuilgelegenheid en warmte”, vertelt directeur Vonk van het kenniscentrum in het NOS Radio 1 Journaal. “Die drie factoren creëren we als mensen wel.” Hij benadrukt dat het belangrijk is om eten goed op te bergen, zodat de dieren er niet op afkomen.
Lees ook:
Vanaf 1 januari 2015 mogen geen bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt in de buitenlucht. Het bestrijden van ratten wordt dan gecompliceerder. Volgens Vonk hoeft dat geen probleem te zijn. “De professionele bestrijdingsbranche is deskundig genoeg. Er zijn alternatieven, zoals bijvoorbeeld klemmen.”
Het bestrijden van de plaagdieren wordt wel duurder, omdat klemmen arbeidsintensiever zijn dan het gebruik van gif.
Ziektes
De beesten moeten wel bestreden worden. Vonk: “Ratten staan erom bekend dat ze dragers zijn van bepaalde ziektekiemen. Elk jaar duikt her en der de ziekte van Weil op, en die is direct gerelateerd aan de urine van bruine ratten.”
Bron: Novum
Cookieinstellingen