Schrijfmarathon Amnesty International in Sittard-Geleen

Foto:

Op woensdag 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Dan houdt Amnesty International een Schrijfmarathon. Wereldwijd komen honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

In de Westelijke Mijnstreek worden hiervoor op 4, 7 én 10 december brieven geschreven voor activisten en gewetensgevangenen. 
Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen zijn er geschreven. Ze vroegen met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze gaven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze bewezen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.
Sittard 
Op donderdag 4 december worden tussen 19:00 en 21:00 uur in winkelstraten van Sittard brieven geschreven. Dit jaar onder andere voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten van Amerika, die 35 jaar gevangenisstraf kreeg wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks, zoals videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad. En voor vier andere mensen.
De groep Westelijke Mijnstreek start dan om 19:00 uur bij de Wereldwinkel aan de Steenweg en probeert ca. 15 minuten per plek mensen bewust te maken van de mensenrechtensituaties in de wereld en vraagt hen om handtekeningen te zetten onder de reeds voorgedrukte brieven.
Daarna gaat men nog langs bij Reformhuis Smulders, Boekhandel Krings, Fee Conceptstore en restaurant het Gruuze Kirkske. De actie wordt ondersteund door het Afrikakoor Kwimba Zabula, dat op de diverse plekken zal optreden
Sittard en Geleen
Op 7 december zullen in een aantal kerken van Sittard-Geleen brieven geschreven worden. In de Johanneskerk aan de Mgr. Vranckenstraat in Sittard zal een aantal mensen van Amnesty International aanwezig zijn.
Geleen
En op woensdag 10 december worden tussen 13:00 en 17:00 uur brieven geschreven in de hal van de Hanenhof. Burgemeester Cox zal de aftrap doen en de brieven ondertekenen. Kinderen van de muziekschool luisteren de acite muzikaal op.
Niet alleen in de Westelijke Mijnstreek worden op 10 december brieven geschreven, ook in Amsterdam en Weert worden evenementen georganiseerd. Daar is het 24 uur lang een komen en gaan van mensen die brieven schrijven voor mensen elders op de wereld die onze hulp nodig hebben. 
Meer informatie
Maria Simons, [email protected], 06-54744334
Marly van der Naald, [email protected], 06-20967969 
Sjef Janssen, [email protected], 06-55744647
Cookieinstellingen