And the winner is… Barbara

Foto:

Het feit dat premier Joop den Uyl vijftig jaar geleden – in 1965 – de mijnsluitingen aankondigde is reden om in 2015 uitgebreid stil te staan bij Limburgs’ mijnhistorie. 

Dat gebeurt op meerdere plaatsen in Zuid-Limburg met diverse activiteiten onder de noemer M2015, het Jaar van de Mijnen. De mijnen zijn van groot belang geweest voor de ontwikkeling van Zuid Limburg en hebben tientallen jaren een stempel gedrukt op alle facetten van de samenleving. Museum Het Domein organiseert in dit kader de tentoonstelling And the winner is… Barbara, over mijnheiligen en migranten
Opening op 4 december
De keuze om de tentoonstelling op 4 december te openen is een logische. De gastarbeiders uit Oost Europa namen hun eigen heiligen mee. Een van deze importheiligen was Barbara, de patrones van een zalige dood die de mijnwerkers beschermde tegen een plotselinge dood. Het is met name te danken aan de Poolse en Sloveense arbeiders dat er reeds in de jaren twintig van de vorige eeuw Barbaraverenigingen werden opgericht. Door toedoen van de mijndirecties van de Staatsmijnen werd vanaf 1944 haar patroonsdag 4 december uitgeroepen tot een vrije dag. Al snel werden de andere schutspatronen aan de kant gezet en werd Barbara dè mijnheilige van de mijnwerkers in Limburg.
Cookieinstellingen