Spelregels gebruik Fortunapark onthuld

Foto:

Wethouder Noël Lebens heeft woensdag een eerste bord met spelregels voor het gebruik van het Fortunapark in Geleen onthuld. Die regels zijn nodig, want het park is er voor iedereen.

Het bord is daar geplaatst op initiatief van het wijkplatform, omdat gebruikers van het park – met name jongeren, maar ook dealers en druggebruikers – steeds vaker overlast voor de omgeving veroorzaakten en door hun gedrag een drempel opwierpen voor andere bezoekers. 
Na het een tijdje aangezien te hebben kwam de buurt samen met het wijkplatform in actie. Onder de paraplu van de Stichting Wijkplatform Geleen Noord werd in het voorjaar van 2014 een overleggroep opgericht, om de overlast serieus aan te pakken. Bewoners werken hierin nauw samen met politie, gemeente en welzijnswerkers. 
De gebruikers van het park worden als dat nodig is nu eerder en vaker aangesproken op hun gedrag. De voetbaldoelen die op het grasveld stonden werden verwijderd, omdat jongeren uit andere wijken er met name in de zomerperiode vaak tot laat in de nacht voor overlast voor de omwonenden zorgden. Struiken werden teruggesnoeid en zitbankjes werden verplaatst om de jongeren meer te spreiden.
Nu is dus ook het eerste van de acht borden aan de toegangen tot het Fortunapark aangebracht, waarop de in het park geldende gedragsregels door middel van pictogrammen duidelijk worden aangegeven. Dit houdt o.a. in dat men alleen tijdens de aangegeven uren van het park zich hierin mag ophouden. Daarnaast geldt een verbod voor scooters en fietsers in het park, zijn gebruik van alcohol- en drugs niet toegestaan en mag er geen geluidsoverlast worden veroorzaakt. Gebruikers van het park dienen respect te hebben voor elkaar en voor de omwonenden.
De omwonenden, verenigd in de overleggroep Fortunapark, zien graag dat het park weer het centrum van activiteiten wordt dat het in het begin was. Men streeft er dan ook naar om de Dag van de Wijk 2015 weer in het Fortunapark te laten plaatsvinden.
Het wijkplatform roept iedereen in de buurt van het Fortunapark op om klachten en wensen rond het Fortunapark altijd te melden. “Als we niet weten wat er speelt kunnen we ook niet in actie komen om een probleem op te lossen”, zegt Roger Ubags van het wijkplatform.
Wethouder Lebens prees het initiatief van de omwonenden om de uit de hand lopende situatie rond het Fortunapark aan te pakken en nodigde de overleggroep Fortunapark uit om over enkele maanden samen een evaluatiegesprek te voeren. Een puntje kan alvast worden meegegeven: het bord met spelregels mag wel wat groter en opvallender.
Het wijkplatform is te bereiken via:
fortunapark-bordje-met-gedragsregels
Cookieinstellingen