Waterschapsbelasting 2015 bekend

Waterschap Roer en Overmaas
Waterschap Roer en Overmaas
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De belastingtarieven van Waterschap Roer en Overmaas blijven in 2015 op vrijwel hetzelfde niveau als de tarieven van 2014 en zitten daarmee ruim onder het te verwachten inflatiepercentage. Dat heeft het waterschapsbestuur gisteravond besloten.

De belastingtarieven van Waterschap Roer en Overmaas behoren al jaren tot een van de laagste waterschapstarieven in Nederland. Kostenbeheersing, samenwerking met gemeenten en andere partijen en de inzet van financiële reserves liggen ten grondslag aan deze relatief lage belastingtarieven. De totale kosten van het waterbeheer bedragen in 2015 € 78 miljoen.

DB-lid en portefeuillehouder financiën Remy Sleijpen: “Als bestuur hebben we in 2013 al besloten om tot en met 2017 de nullijn te hanteren. Dat wil zeggen dat de totale belastinginkomsten van het waterschap niet mogen stijgen. Voor 2015 is dat helaas niet helemaal gelukt. Voornaamste oorzaak daarvan is dat het beroep op kwijtschelding in ons werkgebied explosief is gestegen is en deze trend zich in 2015 doorzet. De kwijtschelding stijgt in 2015 met € 840.000,- tot een totaalbedrag van € 3,3 miljoen. Bezuinigen op de kosten voor het waterbeheer is echter niet gemakkelijk. De waterschappen hebben landelijk afspraken met het Rijk gemaakt over de financiering van het hoogwaterbeschermingsprogramma. Onze jaarlijkse bijdragen aan het hoogwaterbeschermingsprogramma (de aanleg van dijken in de rest van Nederland) bedraagt in 2015 en 2016 € 7,4 miljoen per jaar. We moeten mensen tegen wateroverlast kunnen blijven beschermen en het rioolwater dat we zuiveren moet voldoen aan (inter)nationale waterkwaliteitseisen. We moeten blijven investeren in droge voeten en schoon water en dat kost nu eenmaal geld. Daar bovenop kwam dus ook de explosieve stijging van de kwijtschelding. Maar we blijven ons best doen om het uitgangspunt van het bestuur (kostenbeheersing en inflatie gecorrigeerde tarieven) ook de komende jaren vast te houden.”

De belastingtarieven 2015

tarieven waterschapsbelasting

Wat moet u betalen?
Wat iemand exact aan belasting moet betalen hangt af van de persoonlijke omstandigheden: woont u alleen of met meerdere personen, bent u eigenaar of huurder, wat is de waarde van het huis en de grond enzovoorts. Hieronder een paar rekenvoorbeelden gekoppeld aan de hoogte van de belastingtarieven 2015 in vergelijking met 2014. In de voorbeelden is voor 2015 uitgegaan van een daling van de WOZ-waarden met 3%.

Aanslag Waterschapsbelasting

> De volledige programmabegroting 2015 kunt u hier downloaden (2,5 Mb).

Rioolwaterzuivering
Bijna 60% van de waterschapsbelasting geven we uit aan het zuiveren van rioolwater. Dit gebeurt in 18 rioolwaterzuiveringsinstallaties in heel Limburg. Als het afvalwater van huishoudens en bedrijven schoon genoeg is, dan gaat het weer terug naar een beek.

Bescherming wateroverlast
Een belangrijke taak van het waterschap is het beschermen tegen wateroverlast. Zo worden in 2015 bijvoorbeeld de dijken langs de Maas in Geulle aan de Maas (gemeente Meerssen), Brachterbeek (gemeente Maasgouw), Aesterberg (gemeente Echt-Susteren) versterkt. Ook maken we veel regenwaterbuffers groter omdat door de klimaatverandering meer regen in korte tijd valt.

Fusie
Provinciale Staten hebben in juli besloten dat Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei per 31 december 2016 worden opgeheven en Waterschap Limburg (de fusieorganisatie van beide waterschappen) met ingang van 1 januari 2017 in te stellen. Het voorbereiden van het in elkaar schuiven van de twee organisaties zal – naast het reguliere waterwerk – veel energie kosten in 2015 en 2016. Een zorgvuldige en evenwichtige voorbereiding in een open proces bieden immers de beste waarborgen voor een optimale behartiging van de belangen van het waterbeheer in Zuid- en Midden-Limburg.

Plannen voor 2015
• Dijkversterkingen langs de Maas in Geulle a.d. Maas, Aesterberg, Brachterbeek en Merum
• Herinrichting Oude Kanjel Itteren
• Maatregelen wateroverlast Roer in Roerdalen
• Herinrichting Rode beek Schinveld – Jabeek
• Herinrichting Middelsgraaf in Echt-Susteren
• Ontkluizing Rode beek in Brunssum
• Herinrichting Geleenbeek Corio Glana in diverse gemeenten

• Aanleg vispassages Epermolen, Volmolen en Wittemermolen in Gulpen-Wittem
• Bestekvoorbereiding vergroten en aanpassen 20 regenwaterbuffers in Zuid-Limburg

Bron: Waterschap Roer en Overmaas

Cookieinstellingen