VNG: schuld Sittard-Geleen ‘gevaarlijk hoog’

Foto:

Volgens berekeningen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft Sittard-Geleen een gevaarlijk hoge schuldenlast. De netto schuldquote over 2013 bedraagt 103%.

De netto schuldquote is de netto schuld uitgedrukt in een percentage van de inkomsten van de gemeente. Wanneer dat cijfer groter is dan 100% is volgens de VNG sprake van een gevaarlijke situatie, omdat dan de houdbaarheid van de gemeentelijke financiën in het geding komt.
Dat zou kunnen betekenen dat er een verdere noodzaak tot bezuinigen ontstaat, waardoor er kans bestaat dat bepaalde subsidies geheel of gedeeltelijk komen te vervallen en dat de lasten voor de inwoners worden verhoogd. 
In Limburg heeft niet alleen Sittard-Geleen volgens de VNG alarmerend hoge schulden, dat geldt ook voor Weert, Venlo, Eijsden-Margraten en Vaals.
De gemeenten hebben overigens veelal hun bedenkingen bij de wijze waarop de VNG hen beoordeelt. Sittard-Geleen benadrukt dat de gemeente nu en in de komende jaren in staat is om de rente en aflossing over de schulden te betalen.
Cookieinstellingen