Zittesj Krisdictee leuke uitdaging

Of het nu om het Nationaal Dictee gaat of het Zittesj Krisdictee: het is steeds de uitdaging om het gesprokene foutloos neer te pennen.

Dinsdagavond werd in het Mariapark in Sittard voor het tweede achtereenvolgende jaar in het kader van Wèntjerdruim het Zittesj Krisdictee gehouden. Een groep voornamelijk vijftigplussers ging er de uitdaging aan om de tien zinnen die door Phil Schaeken, een kenner van het Sittards dialect, waren samengesteld en die door Fernao Schmeits werden voorgelezen, zo correct mogelijk op te schrijven.
tps4aam68ywhjxwyjtdk9c232
En omdat de ene kenner de andere niet is ontspon zich tijdens het nakijken zo nu en dan een discussie. Of het nou ‘front’ of ‘fróntj’ moest zijn was er zo een. ‘Fróntj’ werd ook goedgerekend, want je zegt in ’t Sittards per slot van rekening ook ‘klóntj’ en geen ‘klont’.
Leestekens als komma’s, punten en aanhalingstekens werden de deelnemers geschonken. Het waren vooral de woorden met ae, ao, äö, è en ó en die soms lastige j aan het begin of eind van een woord die de foutenteller deden oplopen, bij een enkeling tot boven 70. En dan was er nog discussie over ‘ós’ of ‘oos’ en over de schrijfwijze van ‘ginneraal’ en ‘gealliejeierde’, dat volgens een van de aanwezigen een leenwoord is en daarom als ‘geallieerde’ geschreven diende te worden. De jury vond het goed.
De drie prijswinnaars – Pia Hilkens-Schrijen met 10 en Monique Hamers-Sluys en Miel de Vring elk met 17 fouten – ontvingen een boek (over het Sittards dialect, dat spreekt voor zich) en een cadeaubon. En er was een poedelprijs, beschikbaar gesteld door de Willy Dolsstichting, voor degene met de hoogste foutscore.
Het tweede Zittesj Krisdictee bood opnieuw een onderhoudende en leerzame avond, al was het maar omdat er veel verschillende meningen over een juiste spelling bestaan. 
In 2015 wordt het derde Zittesj Krisdictee gehouden op dinsdag 15 december.
tu4i0npnw69v2fr8qxhzqqqxo
Cookieinstellingen