Voetveren: allemaal betalen voor een overzet

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Iedereen die komend seizoen gebruik wil maken van de fiets- en voetveren over de Maas in Limburg moet daar voor gaan betalen. Een overzet kost één euro, ook voor de inwoners van de gemeenten die aan de in stand houding van de pontjes meebetalen.

In het verleden waren de pontjes voor iedereen gratis, maar dat werd afgelopen jaar aangepast: mensen die konden aantonen dat zij inwoner zijn van een van de gemeenten die meebetalen aan de pontjes mochten gratis oversteken, anderen moesten één euro betalen. Dat betekende dat de schipper eerst het overzetgeld moest innen en daarbij moest nagaan of iemand wel of geen inwoner van een van de gemeentes was. Gevolg: irritatie bij de gebruikers en langere wachttijden, vooral op drukke dagen.

Velen zagen het liefste dat de voetveren voor iedereen weer gratis te gebruiken zouden zijn, maar in een bestuurlijk overleg tussen de beide provincies en de zes betrokken gemeenten is het tegenovergestelde besloten: iedereen moet betalen voor een overzet.

De Provincie Limburg heeft daarover onderstaand persbericht doen uitgaan.

In het kader van het voortbestaan van de grensoverschrijdende veerponten is met de verschillende partners de basis gelegd voor een duurzaam samenwerkingsmodel. Om de  veerponten ook in de toekomst in de vaart te houden en een maximale economische return te bekomen voor de regio worden deze voor alle gebruikers toegankelijk voor de prijs van 1 euro. Daarnaast komt er de mogelijkheid voor een ‘beurtenkaart’, waardoor veelvuldig gebruik van de veerponten slechts 0,50 euro per overzet kost..

Dit is besloten tijdens een bestuurlijk overleg tussen de beide Limburgse provincies en de zes betrokken Maasgemeenten.

Bijdrage aan de economie
In het laatste kwartaal van vorig jaar heeft een evaluatie van het jaar 2014 plaatsgevonden, o.a. op basis van een enquête die werd uitgevoerd bij veerpontgebruikers. Hieruit bleek dat het feit dat inwoners van de gemeenten niet hoefden te betalen, maar toeristen wel, bij veel gebruikers voor verwarring zorgde. Ook bleek dat 70% van de ondervraagden geen problemen had met het feit dat voor een oversteek betaald moet worden, en dat 1 op de 5 graag een voordeeltarief zou zien voor veelvuldig gebruik. Toerisme Limburg heeft daarnaast berekend dat overgezette recreanten en toeristen in het verleden zorgden voor een omzet in de Grensmaasregio van ongeveer 3 miljoen euro per seizoen.

Gedeputeerde Twan Beurskens (Economische Zaken, Provincie Nederlands Limburg) is zeer tevreden met het besluit: “Je ziet dat toeristen, inwoners en toeristische ondernemers duidelijkheid willen. Voor het zomerseizoen 2015 hebben we dit nu bereikt: alle gemeenten en beide provincies trekken één lijn. De drie fiets- en voetveren op de gemeenschappelijke Grensmaas zijn immers belangrijk voor het toerisme in de regio. Natuurlijk zorgt een bloeiende Maasomgeving ook voor werkgelegenheid en inkomsten!”

Gedeputeerde Igor Philtjens (Toerisme, Cultuur en Erfgoed van de Belgische Provincie Limburg) “We zijn verheugd dat we de basis hebben kunnen leggen voor een duurzame samenwerking over de grenzen heen waarbij alle neuzen in dezelfde richting staan.  Een werkingsmodel gedragen door beide Limburgen, dus 1 Limburg, en de 6 gemeentes dat ook houdbaar is in tijden van besparingen waarbij we kwaliteit op een uniforme manier kunnen aanbieden zowel voor functioneel gebruik als voor recreatief gebruik van de veerponten. Ze zijn een belangrijke toeristische troef voor de Maasregio.”

De Provincie Belgisch Limburg zal, als jarenlange voortrekker van de veerponten,  de Europese aanbesteding op zich nemen en zo spoedig mogelijk opstarten. Zo kan er snel een geschikte exploitant gevonden worden, en kunnen de veerponten in april weer de vaart in bij de start van het toeristisch seizoen. Iedereen kan zo de pracht van het Rivierpark Maasvallei weer grenzeloos komen ontdekken.

Cookieinstellingen