De Wmo in Sittard-Geleen in 2015

Rond zaken als PGB, huishoudelijke hulp, de verstrekking van hulpmiddelen, overgangsrecht bij AWBZ-indicatie, mantelzorg, mantelzorgcompliment e.d. moet u rekening houden met een aantal wijzigingen. Hieronder leest u wat u van de gemeente mag verwachten aangaande zaken die met de Wmo te maken hebben.

Hoe pakt de gemeente dat aan?

Bestaande en nieuwe cliënten met een Persoonsgebonden Budget
Iedereen die een Persoonsgebonden Budget (PGB) heeft of wil krijgt te maken met het trekkingsrecht. Dat betekent dat u geen budget meer op uw bankrekening krijgt. De gemeente stort uw budget onder uw naam op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U stuurt de facturen naar de SVB en die betaalt vervolgens de hulpverlener.

Cliënten Huishoudelijke Hulp
De gemeente Sittard-Geleen handhaaft in 2015 het budget voor de huishoudelijke hulp. In 2015 verandert er dan ook niets voor de cliënten die gebruikmaken van deze voorziening. De gemeente beslist in de loop van dit jaar hoe de huishoudelijke hulp in 2016 wordt geregeld. Daarna voert de gemeente gesprekken met de cliënten over de situatie in 2016.

Bestaande en nieuwe cliënten hulpmiddelen (WVG)
Bij nieuwe cliënten beoordeeld of zij hulpmiddelen nodig hebben.

Bestaande cliënten met een AWBZ- indicatie begeleiding of kortdurend verblijf

  • Als gevolg van het overgangsrecht houden bestaande cliënten recht op de indicatie die zij hebben. In de loop van 2015 gaat de zorgaanbieder, samen met de gemeente en cliënt in gesprek over de mogelijkheid om de bestaande indicatie om te zetten naar een nieuw arrangement gericht op de benodigde ondersteuning.
  • Dit arrangement zal er anders uitzien dan de huidige indicatie maar bestaat daarmee niet perse uit minder uren of dagdelen. Met ‘anders’ wordt bedoeld dat er sprake zal zijn van nieuwe en andere vormen van ondersteuning die meer aansluiten op de mogelijkheden van de cliënt en zijn netwerk en dat wat er in buurten, dorpen en kernen aanwezig is.
  • Vanaf 2015 hebben bestaande en nieuwe cliënten de mogelijkheid om gebruik te maken van kortdurende kosteloze en onafhankelijke cliëntondersteuning. Concreet betekent dit dat een inwoner wordt geholpen bij het formuleren van zijn ondersteuningsvraag en bij het meer inzetten van eigen kracht en het sociale netwerk (activering).

Nieuwe cliënten met de vraag naar ondersteuning gericht op een zinvolle dagbesteding of het zelfstandig kunnen wonen

  • Inwoners kunnen contact opnemen met de gemeente. De gemeente onderzoekt dan wat de ondersteuningsbehoefte is. Dit onderzoek is meestal een gesprek waarbij een medewerker van de gemeente samen met de inwoner de ondersteuningsvraag bespreekt en analyseert.
  • Samen wordt gekeken naar de eigen kracht en naar de mogelijkheden in het sociaal netwerk. Ook onderzoekt de medewerker eventuele ondersteuning vanuit andere wetten, zoals de Participatiewet of de Jeugdwet. En of de inwoner geholpen kan worden met een algemene voorziening. Daarnaast kijkt de medewerker of hij een eigen bijdrage moet betalen.
  • Van dit onderzoek maakt de gemeente een verslag. Ook de aanvrager krijgt dit verslag te zien. Blijkt uit het onderzoek dat de inwoner een maatwerkvoorziening kan krijgen? Dan kan hij een aanvraag voor een maatwerkvoorziening doen bij de gemeente. De gemeente moet vervolgens binnen twee weken een beschikking klaar hebben.
  • Als er een maatwerkvoorziening wordt toegekend zal de gemeente samen met de aanvrager bepalen waar deze op gericht is, welk resultaat en welke doelen met de maatwerkvoorziening behaald moeten worden. Vervolgens kan hij een aanbieder van voorkeur bepalen en zal deze aanbieder de opdracht krijgen om samen met de aanvrager een ondersteuningsarrangement op te stellen.
  • Ook nieuwe cliënten hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van de kortdurende kosteloze en onafhankelijke cliëntondersteuning.

Mantelzorgers / Uitvoering Mantelzorgcompliment

Tot 2015 door SVB
Tot 2015 regelde de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de voordrachten en uitbetalingen van het Mantelzorgcompliment. Dat is een vergoeding als blijk van waardering van de zorgvrager voor de inzet van de mantelzorger. Heeft u in 2014 een aanvraagformulier ontvangen van de SVB? Zorg er dan voor dat de SVB uiterlijk 30 april 2015 uw formulier terug heeft. Later ontvangen formulieren, neemt de SVB niet meer in behandeling.

Vanaf 2015 door gemeente
Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de mantelzorgondersteuning. De gemeente Sittard-Geleen heeft grote waardering voor de mantelzorgers en wil daarom het mantelzorgcompliment voortzetten. Ook blijkt uit onderzoek dat de mantelzorgers deze vorm van ondersteuning het meest op prijs stellen.

Aanvragen Mantelzorgcompliment 2015
Vanaf half april 2015 informeert de gemeente u over het Mantelzorgcompliment 2015 en hoe u dit kunt aanvragen. Meer informatie hierover verschijnt dan op deze website. De gemeente zal dat moment aankondigen onder meer via de digitale nieuwsbrief en de stadskrant. Houd dus de website in de gaten.

Mantelzorgwaardering 2016
De gemeente bekijkt samen met de mantelzorgers hoe de waardering er in 2016 uit komt te zien..

Zorgvrijwilligers
Beroepskrachten en (zorg)vrijwilligers zullen steeds vaker beiden zorg en begeleiding uitvoeren in een gezin of huishouden. Samenwerking en afstemming hierbij wordt door de gemeente nadrukkelijk gestimuleerd. Daarnaast biedt de gemeente ondersteuning aan de zorgvrijwilliger.

Informatie en vragen
Neem voor informatie en vragen contact op met het Wmo-adviescentrum, telefoon 046-4778841, e-mail [email protected].

Cookieinstellingen