Verkiezingen op 18 maart

Foto: Ziko - CC BY-SA 3.0 - uitsnede van origineel

Op 18 maart worden de verkiezingen gehouden voor Provinciale Staten en voor de Waterschapsraad. Hieronder vindt u praktische informatie over de verkiezingen. Waar kan ik stemmen? Tot hoe laat zijn de stembureaus open? Kan ik iemand machtigen?

Stemmen voor Provinciale Staten
U mag een stem uitbrengen voor Provinciale Staten als u:

  • op de dag van kandidaatstelling inwoner bent van de provincie
  • de Nederlandse nationaliteit heeft
  • en op de dag van stemming de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt

Stemmen voor het Waterschap
Zowel volwassenen met de Nederlandse nationaliteit, EU-burgers als niet-Nederlanders met een geldige verblijfsvergunning mogen stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Om een stem uit te kunnen brengen gelden de volgende eisen:

  • kiezers moeten 18 jaar of ouder zijn
  • kiezers moeten niet uitgesloten zijn van het kiesrecht
  • kiezers moeten volgens de Basisregistratie Personen op de dag van kandidaatstelling in het waterschap wonen.

Meer informatie over de procedure en het belang van de verkieizngen, vindt u op de website van de Kiesraad.
» Informatie over de verkiezingen Provinciale Staten
» Informatie over de waterschapsverkiezingen

Oproep voor de stemming (kiespas)
Kiesgerechtigden krijgen uiterlijk veertien dagen voor de verkiezingen op hun huisadres een uitnodiging om te stemmen: een stempas. Het huisadres wordt bepaald door het adres waar u staat ingeschreven op de dag van kandidaatstelling (2 februari 2015). In geval van verhuizing kan het dus zijn dat de stempas op uw oude adres wordt bezorgd. Voor meer informatie over de stempas kijk op de website van de Kiesraad. Om voor de eerste keer te kunnen stemmen, bijvoorbeeld omdat iemand achttien wordt, hoeft een kiesgerechtigde niets speciaals te doen. De registratie van kiesgerechtigheid gebeurt automatisch.

De kandidatenlijst wordt los van de stempas huis-aan-huis verspreid.

Identificatieplicht
Kiezers die hun stem uitbrengen dienen zich te legitimeren. De kiezer kan zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs zoals een identiteitskaart, paspoort of een Nederlands rijbewijs. Het identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. Omdat ook niet-Nederlandse inwoners deel mogen nemen aan de verkiezingen, kunt u op de website van de Kiesraad precies nalezen met welk identiteitsbewijs er nog meer gestemd mag worden.

Volmacht
Kiezers die op de dag van stemming niet persoonlijk hun stem kunnen uitbrengen, kunnen bij volmacht stemmen. Dit kan op twee manieren.

  1. Bij een onderhandse volmacht machtigt iemand via zijn stempas (zie achterzijde stempas) een andere kiezer om voor hem zijn stem uit te brengen. Het initiatief hiertoe ligt bij de volmachtgever. Bij het stemmen met een volmacht moet een kopie van het legitimatiebewijs van de volmachtgever worden overlegd aan het stembureau.
  2. Tot 14 dagen voor de verkiezingen (14 maart 2015) kunt u een schriftelijke volmacht indienen bij uw gemeente. U machtigt hiermee een andere kiezer tot het uitbrengen van uw stem. Gebruik hiervoor het formulier Verzoek om bij volmacht te stemmen. Op de website van de Kiesraad staat uitgebreide informatie over het  stemmen bij volmacht.

Stemmen in een willekeurig stembureau 
Kiezers kunnen met hun stempas hun stem uitbrengen in een willekeurig stembureau binnen hun gemeente. Als een kiezer zijn stem in een andere gemeente wil uitbrengen dan waar hij woonachtig is, dan kan hij een kiezerspas aanvragen. U kunt de kiezerspas online of schriftelijk aanvragen. Met een kiezerspas kunt u alleen in een gemeente binnen de provincie Limburg en binnen het waterschap Roer en Overmaas stemmen. Meer informatie over het omzetten van uw stempas naar een kiezerspas vind u op de website van de Kiesraad.

Stembureaus

  • Locaties
  • openingstijden stembureaus 07:30 – 21:00 uur.
  • Er wordt gestemd met het rode potlood.

Stemmen vanuit het buitenland
Stemmen vanuit het buitenland is bij deze verkiezingen niet mogelijk.

Verkiezingsuitslag
Doorgaans maakt het ANP op de dag van stemming ’s avonds voorlopige verkiezingsuitslagen bekend. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt op een later moment door het Centraal Stembureau vastgesteld. Zodra de uitslag binnen de gemeente Sittard-Geleen bekend is, publiceren wij die op onze website.
Op de website van de Kiesraad kunt u de databank verkiezingsuitslagen raadplegen. Hier zijn uitslagen van diverse verkiezingen over een langere periode te raadplegen. Op de website van het waterschap kunt u de uitslagen van de waterschapsverkiezingen vinden.

Informatie niet gevonden?
Meer informatie over verkiezingen algemeen: Kiesraad. De Kiesraad is het informatiepunt voor ambtenaren, burgers en politieke partijen over verkiezingen.

Specifieke vragen aan het team Verkiezingen van de gemeente Sittard-Geleen: mail naar [email protected]. Wij zullen uw vraag dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Cookieinstellingen