Lening voor levensloopbestendig wonen

Foto: Pixaby CC0

Particuliere woningeigenaren kunnen per 1 maart 2015 een lening krijgen voor het treffen van maatregelen om hun woning levensloopbestendig te maken. Zoals het verplaatsen van de slaap- en badkamer naar de begane grond of het realiseren van een inloopdouche. Voorwaarde is dat één van de woningeigenaren minimaal 55 jaar is.

Deze stimuleringsregeling is bedoeld voor de 55-plussers. Deze doelgroep wordt zo bewust gemaakt van de vraag of ze in hun woning oud zouden willen en kunnen worden. Op een leeftijd waarop men nog fit en energiek is om de woning toekomstbestendig te maken. Gedeputeerde Erik Koppe (Volkshuisvesting) licht toe: ”De Provincie Limburg wil voorkomen dat mensen vastzitten in een woning die niet geschikt is. De dynamiek moet terug in de woningmarkt. We willen mensen helpen om hun eigen woning kwalitatief op orde te brengen, levensloopbestendig en energiezuinig. Daardoor behoudt de woning zijn waarde, sluit beter aan op de vraag van de markt en de eigen behoeften voor nú en in de toekomst.”  Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verstrekt de lening en doet een inkomenstoets/BKR toets, als verplichting vanuit de bankvergunning en vanuit  hun zorgplicht richting de aanvragers.

Lening
De stimuleringslening voor de woningeigenaar bedraagt ten minste € 2.500,00 en maximaal € 25.000,00. Deze hoogte wordt bepaald aan de hand van de geraamde kosten op basis van de ingediende offerte. Voor leningen tot € 7.500,00 bedraagt de looptijd maximaal 10 jaar en voor de leningen tussen de € 7.500,- en € 25.000,- 15 jaar. Voorbeelden van maatregelen die kunnen worden getroffen zijn trapliften binnenshuis naar de eerste verdieping, vergroten van de deurbreedte of een mantelzorgwoning op het perceel bouwen.

Transitiefonds
Deze lening voor levensloopbestendige woningen maakt deel uit van het Transitiefonds Limburgse Woningmarkt. Het Transitiefonds Limburgse Woningmarkt is een financieel instrument vanuit de Provincie Limburg om de Limburgse woningmarkt een duwtje in de rug te geven. De Limburgse woningmarkt is momenteel niet, of onvoldoende, in beweging en er is een onbalans tussen vraag en aanbod. Het Transitiefonds Limburgse Woningmarkt stimuleert en ondersteunt projecten financieel die een aantoonbare bijdrage leveren waardoor de woningmarkt wél weer in beweging komt.

» Zie www.limburg.nl/transitiefonds voor meer informatie.

Cookieinstellingen