Eerste informatiezuil Geheime Tuinen onthuld

Ontwerper Maurice Mentjens tekende voor de vormgeving van de eerste informatiezuil van het project Geheime Tuinen van Sittard, die vandaag door député Ger Koopmans en wethouder Noël Lebens werd onthuld.

geheime-tuinen-20150227-infozuil-2
Peer Boselie van de werkgroep Geheime Tuinen en ontwerper Maurice Mentjens.

De eerste zuil staat in het Mariapark. Komende anderhalve maand worden ook bij diverse andere Geheime Tuinen in de oude binnenstad van Sittard informatiezuilen geplaatst. Het betreft strak vormgegeven roestvast stalen zuilen, waarin het logo van de werkgroep Geheieme Tuinen – een roos – op subtiele wijze terugkomt.

Geestelijk vader van het project Peer Boselie blikte tevreden terug op hetgeen de afgelopen jaren met Geheime Tuinen allemaal is bereikt: boekjes (wandelroute, verhalen voor kinderen), maandelijkse wandelingen, het Geheime Tuinenfestival aan het begin van de zomer en dan vandaag de bebording met mooi vormgegeven informatiezuilen.

Geheime Tuinen werd afgelopen jaar genomineerd voor de VVV Zuid-Limburg Innovatieprijs en eindigde op de tweede plek. Erkenning is er ook van de Nederlandse Tuinenstichting. Deze stichting, die opkomt voor bedreigde tuinen en openbare parken, heeft Sittard uitgekozen voor haar najaarsexcursie.

Meer goed nieuws: Heymans Wegenbouw onderzoekt de mogelijkheid om de bedevaartszuil op het Kerkplein beter in te kaderen, zodat de historische context beter tot haar recht komt. De plannen voor de herinrichting van de Ursulinentuin worden dit jaar concreet en uitgevoerd. De Jardin d’Isabelle en de Jardin des Roseszijn of worden door de gemeente gerestaureerd.

Maar er blijft ook nog wat te wensen over, laat Boselie weten. Hij roept de gemeente op om Fort Sanderbout, waar vroeger een Joodse begraafplaats lag, om te vormen tot een groene rustplek én herdenkingsplek voor de Joodse geschiedenis van deze stad. Nu is het een hondenuitlaatplaats…

Député Ger Koopmans prees de inspanningen van de werkgroep om de lokale historie via de geheimen van de tuinen in de stad weer aan de oppervlakte te brengen. “Sittard heeft zoveel verborgen fraais. Het is volgens hem zeer waardevol dat die schoonheid door vrijwilligers wordt gekoesterd door zaken zichtbaar te maken die men in de waan van alledag dreigt te vergeten. Met de geplaatste informatiezuilen wordt dat fraais weer wat meer zichtbaar.

geheime-tuinen-20150227-infozuil-1

Cookieinstellingen