Krombroodrapen – ook in Munstergeleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Niet zo bekend als in Sittard, maar ook Munstergeleen had in vroegere tijden iets met krombroodjes rapen.

Het gebruik om met halfvasten speciaal gebakken, kromme broodjes in bomen en struiken te verstoppen en door kinderen te laten zoeken bestond namelijk ook in Munstergeleen. Volgens sommigen gebaseerd op het bijbelse verhaal van de wonderbare broodvermenigvuldiging. In navolging van Sittard, waar dit gebruik enkele jaren eerder weer was ingevoerd, werd in Munstergeleen eveneens dit oude gebruik in ere hersteld.

In 2012 vierde het organiserend comité krombroodrapen haar veertigjarig bestaan. Na dit jubileum ontviel het comité oud-voorzitter Jo Brands en comitélid M. Bormans, Inmiddels heeft zich het comité weer verzekerd van nieuwe aanwas. Het nieuwe comité bestaat uit vijf personen, met name Nico Bemelmans afgevaardigde van V.V. De Haverbüle, Roedie Nabben, afgevaardigde van de Stichting Vastelaoves Optochte, Judith Donners namens fanfare Juliana, Wil Kneepkens en oudgediende en medeoprichter Peter Haas.

Speciale gast
Op halfvasten, zondag 15 maart 2015 gaat het in Munstergeleen weer gebeuren. Speciale gast is hulpbisschop mgr. Everhard de Jong. Op die morgen zullen door hem in Munstergeleen ook 28 kinderen worden gevormd. Eerst is er om 10:00 uur de H. Mis in de parochiekerk met hierbij ook de zegening van de goede gaven door de hulpbisschop. Hij wordt bijgestaan door pastoor H. Broers. Na afloop hiervan wordt vertrokken naar de Windraak, uiteraard onder de muzikale tonen van fanfare Juliana. Hier worden om circa 12:00 uur de eerste broodjes uitgegooid naar de zich verzamelde kinderen in het bekende recreatiegebied. Een nu meer dan veertigjarige traditie in Munstergeleen is anno 2015 nog steeds springlevend.

Cookieinstellingen