eCARSHARING – delen is het nieuwe hebben

Foto: eCARSHARE.nl

In maart 2014 zetten wethouder Ruud Guyt en directeur Edward Bongers van Stichting Limburg Elektrisch hun handtekening onder de overeenkomst e-carsharing Sittard-Geleen. Nu, een jaar later, is het project officieel van start gegaan.

De Stichting Limburg Elektrisch (SLE) is een organisatie die zich inzet om het gebruik van elektrisch vervoer in de provincie Limburg te stimuleren. SLE faciliteert de zogenaamde e-deelauto’s en systemen, zodat gebruikers de e-deelauto’s kunnen reserveren en rijden. Daarnaast wordt de financiële afwikkeling volledig door SLE verzorgd. Volgens Bongers hebben mensen geen voertuig nodig, maar een invulling van hun mobiliteitsbehoefte en wordt het bezit van een specifiek merk voertuig steeds minder belangrijk om status te verkrijgen. Gadgets als een smart Phone of tablet zijn tegenwoordig veel statusgevoeliger. Vandaar de slogan: eCARSHARING – delen is het nieuwe hebben.

Bij deze innovatieve pilot, de eerste met deze opzet in Nederland, worden in eerste instantie vijftien volledig elektrische auto’s ingezet, die samen door bedrijven, instellingen en burgers gebruikt kunnen worden. De gemeente Sittard-Geleen heeft 4 auto’s in gebruik, Atrium-Orbis heeft er 3, net als Zuyd Hogeschool en de Provincie Limburg gebruikt 5 elektrische auto’s van eCARSHARE. Die auto’s kunnen ook door particulieren worden gebruikt.

Sinds de ondertekening van de overeenkomst in 2014 is Bongers actief bezig geweest met de acquisitie van stakeholders en leveranciers en de inrichting van de organisatie en ondersteunende systemen. Gebruikers kunnen een auto reserveren met behulp van een speciale app op hun smartphone, waarmee ze de deelauto’s ook kunnen starten.

De auto’s van eCARSHARE zijn volledig elektrisch en hebben een actieradius van circa 100 kilometer. Dat betekent dat een rit goed gepland moet worden, want als onderweg de accu leeg is sta je gewoon stil. De auto’s moeten dan ook regelmatig aan de oplader.

Donderdag was dan wel de officiële start, maar de pilot draait al enige tijd. Tot nu toe zijn er 594 reserveringen gedaan, waarvan 561 zakelijk en de rest privé. Er werden 23.164 kilometers afgelegd en dat betekent een gemiddelde ritafstand van 39 kilometer. Door geïnteresseerden zijn 254 mobiliteitsscans ingevuld. Het project kent momenteel 65 actieve gebruikers, oftewel 4,33 per auto en er zijn in Zuid-Limburg inmiddels 37 oplaadpunten beschikbaar.

Bongers streeft er naar om het aantal auto’s dit jaar uit te breiden tot 25 of meer. In 2016 moeten dat er meer dan 50 zijn, en tegen die tijd is het de bedoeling dat er commercieel gewerkt wordt – zonder overheidssteun – en moet er sprake zijn van regionale dekking met voertuigen en oplaadpunten.

Cookieinstellingen