Gemeente helpt starters op woningmarkt

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het college van B&W wil een startersregeling voor mensen die hun eerste koopwoning willen kopen. Zij kunnen een tweede hypotheek afsluiten, die alleen kan worden gebruikt voor de aankoop van een bestaande woning waarvan de koopprijs maximaal 173.000 euro bedraagt.

Het college van B&W wil starters zo een betere kans geven op de woningmarkt. Zij stelt de gemeenteraad voor een startersregeling in te voeren voor mensen die hun eerste koopwoning willen kopen. In 2015 zal de gemeente al 332.000 euro ter beschikking laten stellen. Hiervoor vraagt de gemeente een cofinanciering aan bij de Provincie Limburg.

Het is voor starters moeilijk om een passende koopwoning te verwerven. Om dit maatschappelijke probleem te verzachten heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten in samenwerking met de Vereniging Nederlandse gemeenten een Starterslening ontwikkeld. De Starterslening biedt aan minimaal 10 starters een opstap om een eerste koopwoning te verwerven. “Het college van B&W vindt het belangrijk om starters in Sittard-Geleen financieel te steunen zodat zij hun eerste stap op de koopmarkt kunnen zetten”, zegt wethouder Ruud Guyt (wonen). “Daarnaast stimuleert het college met deze maatregel de doorstroming op de woningmarkt in de stad die leidt tot een economische spin-off .”

Maximale koopprijs
De gemeente verstrekt startersleningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. De starterslening is een tweede hypotheek en kan alleen worden ingezet voor het kopen van een bestaande woning met een prijs van maximaal 173.000 euro k.k. De starterslening bedraagt maximaal 30.000 euro. De eerste drie jaar van de starterslening zijn rente en aflossingsvrij. Daarna worden de maandlasten bepaald op basis van het inkomen. De Starterslening is per definitie géén subsidie. Op termijn moet het uitgeleende bedrag met rentevergoeding worden terugbetaald.

Besluit raad
De gemeenteraad neemt op 30 april een besluit over het voorstel om aan starters op de koopmarkt een starterslening aan te bieden.

Cookieinstellingen