Sittard-Geleen gastheer Roadshow Omgevingswet

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sittard-Geleen was donderdag gastheer voor een landelijke bijeenkomst over de nieuwe Omgevingswet. Deze Roadshow Omgevingswet is georganiseerd om de Omgevingswet in de regio onder de aandacht en tot leven te brengen.

Ruim 100 aanwezigen, die de wet straks in 2018 moeten gaan implementeren, woonden de bijeenkomst bij. Na deze bijeenkomst in Sittard-Geleen volgen er nog twee elders in het land.

De Omgevingswet integreert zo’n 26 wetten op het gebied van bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De nieuwe wet vereenvoudigt en bundelt straks alle wetten en regels op het gebied van de leefomgeving. De intentie is dat het hiermee niet alleen voor de overheden, maar ook voor de burgers en bedrijven makkelijker wordt om ontwikkelingen te realiseren en dat duidelijker wordt wat de regels zijn. Limburg staat de komende periode voor een grote transitieuitdaging. De discussie over hoe de nieuwe Omgevingswet het makkelijker maakt om te werken aan de vitaliteit van Limburg is actueel.

Diverse presentaties
Ook nu al is de aanpak van projecten in lijn met de nieuwe Omgevingswet. Na de opening door burgemeester Sjraar Cox, deelde Arjan Nijenhuis (Ministerie van Infrastructuur & Milieu) voorbeelden die diverse plaatsen in het land al zijn uitgevoerd. Rien van Asten (gemeente Eindhoven) gaf een inspirerend beeld van de ontwikkelingen in Strijp-S onder het motto ‘willen is kunnen’. Wethouder Ruud Guyt (Sittard-Geleen) gaf voorbeelden uit Sittard-Geleen die al prima passen in de lijn van de nieuwe Omgevingswet. Hij haalde daarbij de ontwikkeling van Ligne aan, de herontwikkeling van het Kloosterkwartier en de oude ziekenhuislocatie. Ook stipte de wethouder de ontwikkeling van nieuwe winkelconcepten aan die bijdragen aan de levendige stadscentra.

Politiek debat
In wisselende samenstellingen werden vervolgens twee regionale projecten, die in het kader van de Omgevingswet worden uitgevoerd, onder de loep genomen. De rolverdeling tussen de Provincie en de gemeenten stond centraal in de ene discussie. In de andere discussie lag de focus op het vereenvoudigen van de regels. De middag werd afgesloten met een politiek debat door Wethouder Ruud Guyt , wethouder Hans Theunissen (Venray), Ludmilla Kobes (directeur RUD Zuid-Limburg) en wethouder Guido Houben (Meerssen) . Hierin werd duidelijk dat samenwerken tussen de overheden cruciaal is om het doel van de wet te bereiken: eenvoudiger en beter.
De bijeenkomst vond plaats in Forum aan de Engelenkampstraat. De Roadshow Omgevingswet werd georganiseerd door de G32 en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten met medewerking van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Elba-Rec.

Cookieinstellingen