Aanpak agressie en geweld tegen hulp- en dienstverleners

Stadswinkel Geleen
Stadswinkel Geleen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Nog te vaak worden hulpverleners en publieke dienstverleners geconfronteerd met agressie en geweld tijdens het uitvoeren van hun werk.

De gemeente Sittard-Geleen werkt sinds maart 2014 aan de pilot Veilige Publieke Taak (VPT), met hulpverlenende en dienstverlenende organisaties in de Westelijke Mijnstreek. Agressie tegen hulp- en dienstverleners vormen een heikel punt en zijn en blijven in álle gevallen onacceptabel.

Kennisdeling over agressie en geweld
Binnen die pilot is een besloten webomgeving ontwikkeld, waarin deelnemende organisaties kennis en ervaringen kunnen delen over het thema en elkaar kunnen helpen om agressie en geweld uit te bannen. Dit VPT-platform (www.vptlimburg.nl) is op 22 april, tijdens het Regionale Burgemeesters Overleg, gelanceerd. Het helpt organisaties in Limburg in de aanpak van agressie en geweld tegen medewerkers met een hulpverlenende en dienstverlenende taak.

Resultaten pilot
Het online platform is één van de resultaten van de pilot en is voortgekomen uit gesprekken, die zijn gevoerd met organisaties binnen het pilotgebied over de wijze waarop zij omgaan met VPT. Daaruit bleek dat alle organisaties in meer of mindere mate te maken hebben met agressie en geweld, waarbij frequentie en de aard van de incidenten verschillen al naar gelang de soort organisatie.

In tegenstelling tot de landelijke tendens, blijkt dat sommigen juist te maken hebben met een stijging van het aantal incidenten waarbij ook de zwaarte van de voorvallen toeneemt. De incidenten veroorzaakt door familieleden van cliënten/patiënten vertonen eveneens een stijgende lijn. Deze (semi)publieke dienstverleners in de Westelijke Mijnstreek hebben wel VPT-beleid en/of een agressieprotocol, maar de kwaliteit daarvan is wisselend. Niet overal wordt gebruik gemaakt van de 8 VPT maatregelen, namelijk:

  1. Laat externen weten wat uw organisatienorm van acceptabel gedrag is.
  2. Stimuleer dat uw werknemers elk voorval van agressie en geweld melden.
  3. Registreer alle voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers.
  4. Train uw werknemers in het voorkomen van en omgaan met agressie en geweld.
  5. Reageer binnen 48 uur naar de dader die agressie en geweld heeft gebruikt tegen uw werknemers.
  6. Bevorder het (laten) doen van aangifte van strafbare feiten.
  7. Verhaal de schade op de dader.
  8. Verleen nazorg aan werknemers die slachtoffer zijn van agressie en geweld.

Pilot Westelijke Mijnstreek
De pilot VPT Westelijke Mijnstreek is gestart na het ondertekenen van de intentieverklaring “handen af van onze helpers”, in maart 2014. Deze werd door 43 partners ondertekend, na een jaar stevig onderhandelen tijdens overlegtafels in de hele provincie. Werkgevers met medewerkers met een (semi)publieke taak in de provincie Limburg accepteren geweld en agressie niet langer en streven naar een veilige werkomgeving voor hun mensen: hoog tijd om dit probleem stevig en voortvarend aan de pakken. Daarom hebben zij, via de intentieverklaring, een aantal afspraken met elkaar vastgelegd en worden concrete acties ondernomen op het gebied van het melden en registreren van incidenten, het doen van aangiftes en verhalen van schade, opleiding van medewerkers, het onderling uitwisselen van informatie en het in gezamenlijkheid verbeteren van de aanpak.

Doel van de pilot in de Westelijke Mijnstreek is om de regisserende en coördinerende rol van de gemeente bij Veilige Publieke Taak te versterken. Samen met instellingen op het gebied van onderwijs, zorg, welzijn etc. is de lokale overheid bij uitstek in staat om te komen tot een (integrale) aanpak van agressie en geweld en door borging van dit onderwerp binnen de deelnemende organisaties. Hiertoe is VPT geborgd in het integraal veiligheidsbeleid.

Cookieinstellingen