Inwoners Westelijke Mijnstreek tevreden over afvalinzameling

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Afvalinzamelaar RWM scoort een dikke voldoende. De inwoners van de Westelijke Mijnstreek waarderen de wijze waarop RWM het afval inzamelt met een rapportcijfer 7,6.

Dat staat in het rapport met de resultaten van de enquête Afvalinzameling en Reiniging 2014 dat gisteren door de verantwoordelijke wethouders van Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein werd gepresenteerd.

Het onderzoek Afvalinzameling & Reiniging 2014 sluit aan op het eerder uitgevoerde onderzoek uit 2012. Het rapport geeft inzicht in de meningen en ervaringen van de bewoners van de gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein over de afvalinzameling en reiniging. De resultaten zijn beter dan in 2012. Het inzamelen van het huishoudelijk afval is sinds januari 2011 door de vier gemeenten uitbesteed aan RWM. Ook grote delen van de reinigingstaken in de openbare ruimte en gladheidbestrijding voert RWM voor de gemeenten uit. Daarnaast besteedt RWM ruim aandacht aan de klachtenafhandeling.

Belangrijkste conclusies

  • De inwoner van Westelijke Mijnstreek geeft een 7,6 voor de wijze van inzamelen van huishoudelijk afval door de vier gemeenten en voor de diensten van RWM.
  • Inwoners van de Westelijke Mijnstreek scheiden afval en bieden dit redelijk goed aan.
  • Bijna driekwart van de respondenten vindt dat er van het huidige tarievensysteem een stimulans uitgaat om afval te scheiden. Tussen de gemeenten onderling zijn de verschillen niet groot.
  • De aandacht van RWM voor netheid, een schoon straatbeeld na inzameling en het gedrag van chauffeurs wordt gewaardeerd met een 7,5.
  • De meest gemaakte opmerking over afvalscheiding is dat GFT-containers vaker zouden kunnen worden geledigd vanwege hygiëne en stankoverlast.
  • De respondenten staan positief tegenover de wijze waarop de gemeenten en RWM het scheiden van afval geregeld hebben via milieuparken. 4 van de 5 respondenten is (zeer) tevreden (83%) over de mogelijkheden om afval gescheiden aan te bieden bij de milieuparken of milieustraat.

De uitkomsten van het onderzoek geven niet alleen inzicht in de tevredenheid van de bewoners van de gemeenten, maar worden ook gebruikt om de afvalinzameling en reiniging verder te optimaliseren. De vier gemeenten in de Westelijke Mijnstreek werken momenteel aan een Regionaal Afvalplan. De uitkomsten van het rapport Afvalinzameling & Reiniging 2014 worden in dit plan meegenomen.

Cookieinstellingen