Technoforce Solutions bouwt nieuwe proeffabriek

Foto: Techoforce Solutions

Technoforce Solutions, een Indiase producent van scheidingsapparatuur, heeft besloten een nieuwe proeffabriek te bouwen op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

De nieuwe proeffabriek vervangt de installatie die Technoforce sinds 2013 op de campus heeft. “De nieuwe installatie wordt groter, zodat we nieuwe apparatuur aan ons assortiment kunnen toevoegen. Met een volledige reeks technologieën kunnen we onze industriële klanten in Europa beter van dienst zijn,” zegt Ben Bovendeerd, Technology & Business Director bij Technoforce.

Succesvol
Technoforce produceert apparatuur voor verschillende industrieën, zoals farma, voeding, oliën en vetten, polymeren, landbouwchemicaliën, petrochemie en biochemie. Technoforce heeft al verschillende onderzoeken met succes uitgevoerd. Bovendeerd licht toe: “Stoffen kunnen worden gescheiden op basis van hun fysische eigenschappen. Hiervoor zijn verschillende scheidingstechnieken beschikbaar die specifieke combinaties van temperatuur en vacuüm gebruiken. Op industriële schaal is het niet altijd duidelijk welke techniek het meest geschikt is voor een specifiek proces. In onze proeffabriek bepalen we welke technologie het beste resultaat oplevert. Daarna worden de testresultaten gebruikt om scheidingsapparatuur op industriële schaal te ontwerpen en te produceren.”

Het onderzoek op de campus had onder meer betrekking op het scheiden van eiwitten uit een processtroom en het verwijderen van water uit een rubbermateriaal. Een serie onderzoeken voor een andere toepassing resulteerde in een order van 2,2 miljoen euro voor een nieuwe productie-installatie.

PressRelease-Technoforce-20150424-ai

Nieuwe technologieën
In de nieuwe installatie gaat Technoforce een breder scala aan fysische scheidingstechnieken aanbieden. Aan de huidige apparatuur worden twee ‘plug flow’ kristallisatoren (op lab- en proeffabriekschaal), een conische stripper en een ringvormige centrifugaal-extractor toegevoegd. “Vooral de plug flow kristallisatoren zijn veelbelovend, omdat deze techniek een relatief nieuwe oplossing biedt voor het scheiden van stoffen met een hoge zuiverheid,” vertelt Patil, Managing Director van Technoforce India.

Open, internationale setting
De proeffabriek van Technoforce wordt gebouwd op de geheel nieuwe, ultramoderne proeffabriek-zone op de Brightlands Chemelot Campus. “Voor ons vormt dit nieuwe gebied een geweldig kans om ons bedrijf een duwtje in de rug te geven,” aldus Bovendeerd.

De provincie Limburg steunt de realisatie van de proeffabriek-zone. Twan Beurskens, gedeputeerde voor Economie en Grondbedrijf: “Het feit dat een Indiaas bedrijf als Technoforce besloten heeft tot een verdere investering in de campus toont opnieuw aan dat de campus de ideale plek is voor bedrijven in de materialensector. Dankzij de investering staat het bedrijf dichterbij de Limburgse industrie, een ideale uitvalsbasis om zijn Europese klanten te bedienen.”

De bouw van de proeffabriek begint binnenkort en de oplevering zal tegen het eind van het jaar plaatsvinden, met twaalf verschillende scheidingsopstellingen voor opschalingsonderzoek en een speciaal ondersteunend analyse-lab. Naar verwachting zal het huidige personeelsbestand van Technoforce groeien van vier naar vijftien medewerkers.

Technoforce
Het Indiase bedrijf Technoforce startte in 1990 met de productie van speciale apparatuur voor de chemische procesindustrie. Tegenwoordig is het bedrijf actief op het gebied van verdamping, hoog-vacuüm-destillatie, drogen en vloeistof-vloeistofextractie. Circa 130 medewerkers voeren experimenten in proeffabrieken uit en werken aan toepassingen, procesontwerpen, werktuigbouwkundige ontwerpen en apparatuur met behulp van eigen installaties die een oppervlak van 15.000 vierkante meter bestrijken. Technoforce levert zowel losse apparaten als complete, op mobiele onderstellen geïnstalleerde apparatuur, waaronder randapparatuur, regelingen en instrumenten.

In samenwerking met klanten ontwikkelt Technoforce maatoplossingen, van onderzoeken op lab-schaal, experimenten en analyses in proeffabrieken, opschaling, werktuigbouwkundig en procesontwerp tot het bouwen en testen van apparaten, de projectuitvoering, opbouw, ingebruikname en nazorg.

Voor meer informatie: www.technoforce.net.

Op de foto boven het bericht v.l.n.r. Luc Lanclus, Bert Kip, Patil en Ben Bovendeerd; Lanclus en Kip vertegenwoordigen Brightlands Chemelot Campus; Technoforce wordt vertegenwoordigd door Patil en Bovendeerd.

Brightlands Chemelot Campus
Op Brightlands Chemelot Campus wordt onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd en wordt onderwijs gegeven op het gebied van chemie en materialen, en aanverwante life sciences. De thema’s zijn hoogwaardige materialen, biomedische materialen en biobased materialen. De campus ontwikkelt zich tot een creatieve broedplaats voor innovatie en nieuwe bedrijven, met duizenden hoogopgeleide werknemers. Deze dynamiek is het resultaat van de samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid. De campus draagt actief bij, onder meer door de bouw van proeffabrieken te bevorderen en de ontwikkeling van nieuwe bedrijven te versnellen.
Chemelot Campus werkt samen met Maastricht Health Campus en Campus Greenport Venlo onder de naam Brightlands; de drie campussen zijn gelegen in Limburg. Brightlands is ook verbonden met het onderzoeksprogramma van de Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd en de provincie Limburg.
Voor meer informatie: www.brightlands.com.

Cookieinstellingen