De verrassende wereld van het Kinder-verrassingsei

Van 2004 tot en met februari 2015 verschenen wereldwijd 12.357 figuurtjes in het Kinder-verrassingsei van Ferrero Rocher. Ze staan allemaal afgebeeld in de Foethke Ü-Ei Komplettkatalog 2015.

Veel van die 12.357 exemplaren, maar ook exemplaren van vóór 2004, waren zaterdag te zien en te koop in Sittard.

Wie kent ze niet, de chocolade eieren waarin altijd een verrassing is verpakt, variërend van een poppetje uit een bekende tekenfilmserie, een figuurtje voor de kerststal tot en met een miniatuur bouwpakketje voor een bootje, autootje of vliegtuigje? Voer voor verzamelaars, wereldwijd, met uitzondering van de VS, want daar worden de ‘Ü-eier’ (Überasschunngs-eier’) volgens Harry, een Duitse verzamelaar en handelaar, niet verkocht.

Zaterdag was er in buurthuis De Oase in Sittard een beurs voor de liefhebber van de figuurtjes uit de verrassingseieren. Een wereldje op zich. Aan een aantal rijen met tafels hadden verzamelaars en handelaren hun indrukwekkende verzamelingen uitgestald. Uit Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en natuurlijk Nederland kwamen ze naar Sittard om er hun omvangrijke en vaak kostbare collecties te laten zien.

Het Kinder-verrassingsei is bekend in een veertigtal landen. Ferrero brengt jaarlijks per land een viertal series met 10 tot 15 figuurtjes uit. De echte verzamelaar wil die series natuurlijk graag allemaal compleet hebben. Maar omdat je op voorhand niet weet wat er in een ei zit worden er dan dus de nodige eieren ingeslagen. Een tray met 72 eieren kost bij de Makro bijna 50 euro. Met een beetje pech heb je daarmee de gezochte serie figuurtjes niet compleet, maar wel een verzameling dubbele. Die worden dan verkocht op beurzen zoals zaterdag in Sittard. Zeldzamere exemplaren gaan daarbij voor behoorlijke bedragen van de hand: 50 euro voor één plastic figuurtje zijn daarbij geen uitzondering.

Erg druk was het niet op deze eerste editie van de beurs in Sittard. Het verzamelaarswereldje is dan ook niet zo heel groot en veel bekendheid werd er aan deze eerste beurs nog niet gegeven. “En de prijzen van sommige figuurtjes zijn hoog, veel mensen hebben dat er in deze tijd niet meer voor over.”

Wie thuis nog een doos met Kinder-figuurtjes op zolder heeft staan doet er goed aan die nog even te bewaren. Wie weet zit er zeldzame exemplaren tussen. Over een half jaar zijn de verzamelaars en handelaren weer terug in De Oase.

Interesse in de figuurtjes van de Kinder-verrassingseieren van Ferrero Rocher? Kijk dan eens op www.eierlei.de.

Cookieinstellingen