Duikerbrug Deken Tijssenstraat eind mei open voor verkeer

Middeleeuwse duiker
Middeleeuwse duiker
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Bij graafwerkzaamheden voor de nieuwe duikerbrug bij de Begijnenhofwal stuitte de aannemer begin dit jaar op een onbekende gemetselde gang en een muur van mergelblokken.

Stadsmuur
Begin april gingen enkele bouwhistorici, onderzoekers en archeologen op verkenning in de gang. De gemetselde gang is zo goed als zeker onderdeel van een eeuwenoude duiker geweest. De muur van mergelblokken is een deel van de oude stadsmuur die op meerdere plekken in de stadswal is aangetroffen. Nader onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat deze muur in de stadsgracht heeft gestaan. Meer hierover in de gemeentelijke Stadskrant van mei.

Conserveren
Met de bouwhistorici en archeologen is tevens onderzocht op welke wijze de gang en de muur van mergelblokken het beste kunnen worden bewaard voor de toekomst. Het advies was om de aangetroffen vondsten weer te bedekken met zand en ze zo in de grond te conserveren. De aannemer is hiermee inmiddels gestart.

Hoe verder
Nu het gat in de wal weer grotendeels is opgevuld, kunnen kabels en leidingen op hun plaats worden gelegd zonder de in de grond aanwezige vondsten te beschadigen. Vervolgens wordt de bouwput verder aangevuld en kan de bestrating worden aangelegd. Wij verwachten dat het verkeer eind mei weer gebruik kan maken van de duikerbrug.

Wat dan nog rest is het afgraven van de bypass die is gemaakt naast de duikerbrug. Bij dit ontgraven zijn de bouwhistorici, onderzoekers en archeologen weer aanwezig om alles goed te documenteren, nader te onderzoeken en te adviseren over de beste handelswijze.

Cookieinstellingen