Rel rond OV-concessie barst los

Foto: Veolia

De directie van NS maakte dinsdag bekend dat zich onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de aanbesteding van de OV-concessie Limburg. Daardoor zijn andere partijen, waaronder de huidige concessiehouder Veolia, mogelijk benadeeld.

De concessie werd gewonnen door NS-dochter Abellio, maar het is de vraag of dat zo blijft. Het provinciebestuur beraadt zich over de ontstane situatie.

‘Leiding NS was volledig op de hoogte’ 
De inzet van een voormalig medewerker van Veolia door Abellio Nederland en Qbuzz gebeurde op voordracht van de NS. Dit stelt de geschorste directie van Qbuzz/Abellio, dochterbedrijf van de NS. Die schorste de directie dinsdag wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding die het bedrijf recentelijk won in Limburg. Veolia dong ook mee naar die OV-opdracht.

Volgens de geschorste directie van Qbuzz/Abellio is de inzet van de voormalige Veolia-medewerker getoetst door de afdeling juridische zaken van de NS. Ook was volgens het bedrijf de hoogste leiding van de NS volledig op de hoogte van de inzet van deze medewerker tijdens de aanbesteding.

Van der Broeck verbijsterd
Provinciaal gedeputeerde Patrick van der Broeck (Openbaar Vervoer) is verbijsterd over de onregelmatigheden die zijn geconstateerd bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie.

“Dit is heel zorgelijk. We gaan ons nu beraden op de ontstane situatie en wat onze vervolgstappen zijn. Het is niet in het belang van de reiziger in Limburg om daar nu al op vooruit te lopen. Onze juristen gaan dit nu verder onderzoeken en analyseren”, aldus de gedeputeerde.

Hij is “teleurgesteld, verbijsterd en volslagen verrast”, aldus een dinsdagmiddag uitgegeven verklaring.

Cookieinstellingen