Dodenherdenking in Sittard

“Wie zijn ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst”, sprak Deken Van Rens tijdens de oecumenische herdenkingsdienst ter gelegenheid van Dodenherdenking in de kapel van klooster Agnetenberg.

Woorden waar burgemeester Sjraar Cox zich tijdens zijn toespraak op de Algemene Begraafplaats graag bij aansloot. Er is vandaag alle reden om te beseffen dat onze vrijheid het waard is om voor te vechten.

Er werden kransen gelegd door burgemeester Cox en wethouder Verblakt, door het Oorlogsgravencomité, de stichting Oranjecomité Sittard en namens het COC-Limburg. De plechtigheid werd weer druk bezocht. Er waren muzikale bijdragen van het koperensemble van harmonie St.-Joseph, het Petruskoor en een leerlinge van Trevianum Scholengroep droeg een gedicht voor. De militaire signalen werden zoals gebruikelijk weer verzorgd door Karin Colaris van de Pilharmonie.

Na het Wilhelmus gaven leerlingen van de Sjtadssjool een preview van het Kindermonument, dat dit jaar de vorm heeft gekregen van een toneelstuk over het bombardement van Geleen met de titel ‘Waarvoor wil jij je stem laten horen?’. Het toneelstuk werd later op de avond in zijn geheel opgevoerd in De Domijnen 02 oftewel de stadsschouwburg. Het koffertje met de opdracht voor het volgende Kindermonument werd door burgemeester Cox overgedragen aan leerlingen van basisschool De Leymborgh.

Ter afsluiting van de herdenkingsplechtigheid werd een rondgang gemaakt langs de graven van de gevallen Nederlandse en Britse militairen, Joodse medeburgers en elders op de begraafplaats begraven militairen.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Algemene Begraafplaats werden bij het Oorlogsmonument op de Markt in Sittard kransen gelegd.

Cookieinstellingen