SGB 2020 protesteert tegen verdwijnen rozenperken

Foto: Beeldcitaat Google

De Stichting Sittard-Geleen-Born 2020, Podium voor betrokken burgers, protesteert tegen de verdwijning van de rozenperken in de Beatrixlaan, Irenelaan en Margrietlaan en Marijkelaan in Sittard.

De stichting heeft daarover een brief gestuurd aan het College van Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen. De tekst van de brief leest u hieronder.

Bewoners van de Beatrixlaan, Irenelaan en Margrietlaan en Marijkelaan in Sittard zijn zeer onaangenaam verrast door de brief teammanager planning en Opdrachten d.d. 12 mei 2015 waarin wordt medegedeeld dat begin juni wordt begonnen met het verwijderen van de rozenperken in de genoemde lanen en de vrijkomende ruimte bij de omliggende gazons te trekken.In de brief met handtekeningen van de bewoners van de lanen worden hun bezwaren duidelijk verwoord. Overigens bevreemdt het ons zeer dat alleen die bewoners, waar een rozenperk voor hun woning ligt, een brief hebben ontvangen. Uit gesprekken met hen is ons duidelijk geworden dat het hier niet om het individuele belang van een rozenperk voor de eigen deur gaat, maar om de uitstraling van de hele wijk. De rozenperken zijn van oudsher een beeldbepalend element gelden. Wij delen deze visie volledig!

Niet alleen gaat de kwaliteit van de omgeving van het rijksmonument Stadspark achteruit, ook wordt een aantal inwoners van onze stad, die niet voor een reguliere baan in aanmerking komt, en mensen die vanwege de bijstand vrijwilligers werk moeten doen, nu weer de kans ontnomen voor henzelf en de gemeenschap zinvol werk te verrichten.

Het bevreemdt ons zeer dat een beperkte kostenbesparing blijkbaar meer telt dan uitvoering geven aan de door de overheid zelf gepromote participatie van zoveel mogelijk burgers in onze maatschappij: mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een zinvolle, economisch verantwoorde dagbesteding geven. Vooral nu steeds meer mensen met beperkte capaciteiten elders niet meer in het arbeidsproces worden opgenomen.Bij elke renovatie van wegen en pleinen, bij de aanleg van rotondes en bij het realiseren van grote projecten in Sittard-Geleen (herinrichting centra Sittard, Geleen en Born), bij de realisatie van turbo- en andere rotondes, bij de aanleg van de Ligne etc. worden materialen gebruikt en (groen)voorzieningen aangelegd die niet alleen kostbaar zijn, maar ook aanzienlijk meer onderhoud vragen dan de overal voorkomende perkjes die het straatbeeld verfraaien en waarop nu blijkbaar bezuinigd moet worden. Is er geen sprake van “Penny wise pound foolish”?

Op de website van het Stationskwartier wordt trots vermeld dat Sittard in 2000 de strijd voor de titel “Groenste stad van Nederland” in de finale won van Heerenveen, Hoogeveen, Delft en Deventer. Om in aanmerking te komen moest de gemeente o.a. verschillende typen groenvoorziening bezitten, van natuurlijk tot cultureel groen. De groenvoorzieningen verkeerden toen in een uitstekende staat van onderhoud. Groenvoorzieningen en bomen zijn vaak beeldbepalend in straten en op pleinen en dragen in zeer belangrijke mate bij aan een leefomgeving die als zeer prettig wordt ervaren.

Op grond van deze motieven, ondersteunen wij van harte het schriftelijk verzoek van de bewoners van de Beatrixlaan, Margrietlaan, Irenelaan en Marijkelaan om de genoemde werkzaamheden vooralsnog niet te starten en met hen in gesprek te gaan om samen naar goede alternatieven en mogelijkheden te zoeken.

Stichting Sittard-Geleen-Born 2020 biedt inwoners en verenigingen, die daaraan behoefte hebben, kosteloos ondersteuning bij het ontwikkelen en uitvoeren van initiatieven en wil graag met u en de bewoners mee denken in deze kwestie. Een ‘Podium voor betrokken burgers’.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van de Stichting Sittard-Geleen-Born 2020
Ben Bartholomeus, voorzitter

Cookieinstellingen