Te mooi om waar te zijn!

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Stel: u ontvangt een e-mail van iemand die de jackpot heeft gewonnen en zijn geld wil delen met volslagen onbekenden en dat u er daar één van bent. En als bewijs wordt er een link naar een krantenartikel meegezonden.

Toch zijn de goede bedoelingen nep. Oplichters doen zich voor als Dave Dawes en zijn verloofde die in 2011 daadwerkelijk honderden miljoenen hebben gewonnen.

Goed doel
In het bericht staat dat Dawes en zijn aanstaande vrouw een goed doel hebben bedacht: geld doneren aan vijf onbekenden. Ook krijgen familie en goede vrienden een miljoen. “Wij hebben vrijwillig besloten om te doneren het bedrag van 1 miljoen pond (1,270,437.70 EUR)”, staat in de mail die in gebrekkig Nederlands is geschreven.

Om geloofwaardig over te komen, sturen de oplichters zelfs een link van de Britse krant The Telegraph. Het stel heeft namelijk echt hun prijs gedeeld.

Contact opnemen
De ontvanger krijgt het advies contact op te nemen met juridisch adviseur Barr. Charles. “Stuur hem je I.D, telefoon en adres voor verificatie en de betaling processing”. Volg het advies niet op! Wie wel reageert, krijgt al snel de vraag een voorschot te betalen voor allerlei kosten. De ‘gelukkige’ krijgt uiteindelijk helemaal geen geld, maar raakt het juist kwijt. Het gaat hier namelijk om voorschotfraude.

Als u wel heeft gereageerd en geld heeft overgemaakt, doe aangifte bij de politie. Stel ook de Fraudehelpdesk op de hoogte zodat wij anderen kunnen waarschuwen.

Cookieinstellingen