“Ontluisterende vondsten” bij politie-actie OMG’s

Foto: VMN-fotografie Sittard

Burgemeester Hoes van Maastricht spreekt van “ontluisterende vondsten” die vandaag werden gedaan tijdens de grote politie-actie tegen voornamelijk leden van Outlaw Motor Gangs (OMG’s).

Hij complimenteerde politie en Openbaar Ministerie met de vandaag behaalde resultaten. De Maastrichtse burgemeester zei dit op de persconferentie die vanmiddag op het Gouvernement in Maastricht werd gehouden. Hoofdofficier van Justitie Roger Bos gaf aan dat tijdens de monsteractie, waar ruim 400 agenten en medewerkers van justitie voor werden ingezet, substantiële zaken werden ontdekt.

Een voorlopige opsomming van wat er tot dusverre werd ontdekt:

  • een recent gebruikt drugslab
  • een tweede locatie die als drugslab gebruikt kon worden
  • grondstoffen en chemicalieën
  • tientallen kilo’s amfetaminen
  • vier gestolen auto’s in het duurdere segment
  • een hennepplantage
  • 33 valse biljetten van 50 euro
  • diverse handwapens op verschillende locaties
  • 6 automatische handwapens op één locatie
  • 5 raketwerpers
  • vele kilo’s munitie
  • verschillende zware vuurwerkbommen

Behalve deze zaken heeft de politie ook een zestal motoren van motorclubleden in beslag genomen voor verder onderzoek.

Politiechef Gery Veldhuis liet weten dat omwonenden van locaties waar doorzoekingen plaatsvinden zich niet ongerust hoeven te maken om de veiligheid, omdat alles zeer behoedzaam wordt onderzocht. Hij zei ook te verwachten dat de doorzoekingen nog tot vanavond 22:00 uur door zullen gaan. Verder benadrukte Velhuis dat de actie van vandaag op geen enkele wijze in verband staat met de schietpartij die afgelopen week plaats had in Würselen, over de grens bij Kerkrade.

Op voorhand waren vandaag 33 woningen in beeld voor een doorzoeking. In de loop van de dag kwamen daar op grond van de onderzoeksresultaten nog twee woningen bij. Verder bleek dat in totaal nog 40 garageboxen aan de lijst met te doorzoeken objecten moesten worden toegevoegd. De actie vond niet alleen in Limburg plaats, maar ook in Noord-Brabant en in België en Duitsland.

De politie heeft 20 aanhoudingen verricht. Onder hen waren 14 OMG-leden, waarvan één lid van de Red Devils, de overigen allen Bandidos. Van die 14 zijn er 13 gezegend met een omvangrijk strafblad.

Hoofdofficier van Justitie Bos liet weten dat de verdachten aanstaande vrijdag worden voorgeleid en tot dan in beperkingen zitten en dus alleen maar contact mogen hebben met hun advocaat. Het OM onderzoekt in hoeverre het verzamelde bewijs kan bijdragen aan verdere individuele vervolging van de opgepakte verdachten, maar ook of bepaalde zaken aan elkaar zijn te linken, zodat bewezen kan worden dat er sprake is van een criminele organisatie.

De verdenkingen komen neer op mishandeling, afpersing, bedreiging, witwassen en drugsgerelateerde misdrijven. De afpersingszaken zijn overigens niet horeca-gerelateerd en de gevallen van bedreiging hebben geen betrekking op bestuurders, zo liet het OM op de persconferentie weten.

Aan de actie is een voorbereidingstijd voorafgegaan van een jaar. Daarbij is pas op het allerlaatste moment intern bekend gemaakt dat er een actie op til stond.

Cookieinstellingen