Dag van Herstel in de Geerhorst

Foto: Tibor [CC BY-SA 4.0]

De eerste Dag van Herstel vond op 13 november plaats in de PI Lelystad. Sindsdien doet de dag in estafettevorm alle penitentiaire inrichtingen in Nederland aan. Vandaag is De Geerhorst in Sittard aan de beurt.

Al enkele jaren geleden is de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) begonnen om meer slachtoffergericht te werken en de inrichtingen meer slachtofferminded te maken. Door in de processen van DJI meer aandacht te besteden aan slachtoffers, door het slachtofferonderzoek bij verlof en door het bevorderen van herstelbemiddeling tussen slachtoffer en dader.

Gedurende de Dag van Herstel zal het personeel en een deel van de gedetineerden in een bijeenkomst inzicht krijgen in de gevolgen voor slachtoffers van een delict.

Dit gebeurt aan de hand van filmmateriaal, interviews en discussie. Het personeel krijgt handvatten aangereikt om thema’s als schaamte, schuld en spijt bespreekbaar te maken. Personeel en gedetineerden worden geïnformeerd over de mogelijkheden van slachtoffer-dadercontact. Via bemiddeld contact met het slachtoffer dragen zij bij aan herstel van het slachtoffer én zetten zij stappen in herstel van zijn of haar eigen leven.

Cookieinstellingen