Raad Maastricht wil sluiting kerncentrale Tihange

Foto: © Traumrune - Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Maastricht wil dat de naburige Belgische kerncentrale in Tihange dicht gaat. De gemeenteraad van Maastricht behandelt namelijk op 9 juni op initiatief van GroenLinks een motie van die strekking, ondertekend door 9 van de 11 partijen in de raad.

In de motie staat dat de gemeenteraad de onmiddellijke en definitieve sluiting wil van de kerncentrale van Tihange omdat alleen zo een kernramp in het hart van de Euregio Maas-Rijn kan worden uitgesloten.

Tot het zover is wil de gemeenteraad dat er een evacuatieplan komt mocht het fout gaan. Nu is alleen het uitdelen van jodiumtabletten voorzien.

De motie volgt op een recente raadsconferentie over Tihange in Maastricht. Ook nam de gemeenteraad van Aken op 20 mei unaniem een motie aan om de centrale stil te leggen. De kerncentrale ligt stil na de ontdekking van duizenden haarscheurtjes in de wand van het reactorvat van kernreactor Tihange 2. Desondanks wil het Belgische elektriciteitsbedrijf Electrabel de centrale binnenkort weer opstarten. Kernenergie dekt een belangrijk deel van de Belgische elektriciteitsbehoefte.

Cookieinstellingen