Rioolrenovatie met amper overlast

Nelis Infra Aarsleff JV renoveert momenteel in Sittard-Geleen een aantal riolen. En het bedrijf doet dat zodanig dat de omgeving daar amper last van ondervindt.

Het op de ‘ouderwetse civieltechnische manier’ vernieuwen van een riolering kost klauwen vol geld en tijd en levert enorm veel overlast op voor de omgeving.

Nelis Infra Aarsleff JV (NIA) verricht geen graafwerk, hoeft geen bomen en struiken te verwijderen en legt het verkeer in een straat geen weken achtereen plat, waardoor bedrijven of woningen moeilijk bereikbaar zijn.

“We maken gebruik van de bestaande rioolbuizen en leggen daar feitleijk een compleet nieuwe buis aan één stuk in, helemaal naadloos”, zegt projectleider Joop van Gestel. Deze techniek van leidingrenovatie heet ‘relining’.

In de bestaande riolering wordt dan een met kunsthars geïmpregneerde naaldviltkous of een glasvezelkous aangebracht, die volledig op maat wordt gemaakt in een fabriek in Denemarken. De materiaalkeuze wordt bepaald door de diameter van het riool en de te overbruggen afstand.

De aan te brengen kous is flexibel en wordt met behulp van een lier, met perslucht of door middel van waterdruk in het bestaande riool aangebracht. Vervolgens wordt het proces gestart om de kunsthars in de kous te laten uitharden. Dat kan dat weer door middel van water, stoom, LED-licht of, in het geval van glasvezelkous, met UV-licht.

Joop van Gestel toont een aantal voorbeelden
Joop van Gestel toont een aantal voorbeelden

Woensdag werd op de Millenerweg in Sittard een riool over een lengte van 72 meter gerelined. De omtrek van het riool bedraagt daar ruim 3 meter. De afstand werd overbrugd door gebruik te maken van waterdruk. Daarbij wordt een naar binnen gekeerde kous via een hoge stellage in het riool geleid. Door de waterdruk kruipt de kous als het ware door het riool totdat hij volledig ontrold is. Daarna wordt het water in de pijp gecontroleerd verwarmd tot ruim 80 graden Celsius en vervolgens stapsgewijs weer afgekoeld, om voor een optimale uitharding van de kunsthars te zorgen. Dat proces kost ongeveer 50 uur tijd en daarna is de leiding klaar.

“Als we eenmaal een leiding gaan leggen gaat dat snel”, zegt van Gestel, maar er is een hoop werk aan voorafgegaan voordat we met het inbrengen kunnen beginnen. Het riool wordt vooraf onderzocht. Ingegroeide wortels worden weggezaagd en het riool wordt verder schoongemaakt, zodat we geen last hebben van obstakels bij het aanbrengen van de kous. En er wordt vooraf nauwkeurig gemeten waar na gereedkomen van de nieuwe buis openingen moeten worden gemaakt voor bestaande afvoeren.”

Het hele procedé wordt dus minitieus gepland, al kan pure pech nooit helemaal worden uitgesloten. Het werk op de Millenerweg had eigenlijk dinsdag al moeten starten, maar omdat de vrachtwagen die de op maat gemaakte kous zou afleveren onderweg met pech stil kwam te staan werd dat een dagje later. Een andere factor die een planning in de war zou kunnen sturen is het weer. Wanneer iedereen geniet van een tropische dag moet NIA alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de kunsthars in de kous door de hoge temperatuur al begint uit te harden als de kous nog op de vrachtwagen ligt. Daarvoor wordt de kous dan gekoeld met ijs. Goed dat Snow World niet zo ver weg ligt.

Het toepassen van relining voor de renovatie van riolen betekent niet alleen dat er veel en veel minder overlast voor de omgeving is, maar ook dat de kosten daarvan aanzienlijk lager zijn. Een ouderwetse renovatie is toch al snel twee keer zo duur als het toepassen van relining, zo schat een uitvoerder van de gemeente. En dat helpt dan weer om de rioolheffing niet de pan uit te laten rijzen.

Daarnaast gaat relinen snel en, zo zegt Van Gestel, is de CO2-uitstoot maar één-achtste van de CO2-uitstoot bij een traditonele renovatie.

Nelis Infra Aarsleff JV heeft in Sittard-Geleen in zes weken tijd inmiddels 4116 meter riolering gerenoveerd.

Overigens biedt de techniek van het relinen niet in alle gevallen uitkomst. In die gevallen moet de straat dan toch echt worden opengebroken.

Cookieinstellingen