Gemmakerk buurtcentrum in plaats van nieuwbouw

Gemmakerk Sanderbout
Gemmakerk Sanderbout
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Sanderbout, oftewel Mijn Zuid, wordt ondergebracht in de voormalige Gemmakerk.

Daarmee worden de nieuwbouwplannen, die de voorkeur genieten van het wijkplatform, naar de prullenbak verwezen. Voorzitter John Gerritse van het wijkplatform heeft zich al meerdere keren uitgesproken tegen de Gemmakerk als onderdak voor het nieuwe MFA.

Het college ziet de Gemmakerk als buurtcentrum echter wel zitten, al zijn de kosten voor het daartoe geschikt maken van het voormalige kerkgebouw hoger dan die van de één miljoen euro kostende bouw van een gloednieuw onderkomen.

De extra kosten liggen 350.000 euro hoger, volgens de Limburgse Dagbladen, maar wanneer de provincie met subsidie bijspringt – en daartoe lijkt zij bereid – is de kloof gedicht en krijgt een gemeentelijk monument een zinvolle nieuwe bestemming en functie. Volgens de gemeente is er onder de buurtbewoners veel draagvlak voor de Gemmakerk.

De SP heeft over de gang van zaken enkele vragen gesteld aan het College van B&W. Zo wil de fractie graag weten of de gemeente kan aantonen dat haar bewering dat er veel draagvlak in de buurt bestaat klopt, omdat het wijkplatform fel tegenstander is van het plan om voor de Gemmakerk te kiezen.

Verder wijst de SP erop dat de keuze voor de Gemmakerk door het college mede tot stand is gekomen door een eerder burgerinitiatief om daar het MIJNHuis te vestigen. Vanuit dat initiatief werd ook aangegeven dat men daar graag de multifunctionele accommodatie wilde verzorgen. De gemeente gaat nu in de ogen van de SP met de eer strijken, want aan het burgerinitiatief wordt op geen enkele manier meer gerefereerd.

Cookieinstellingen