Bent u voorbereid op de hittegolf?

Hitte en schutterspakken: dat betekent afzien.
Hitte en schutterspakken: dat betekent afzien.
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Bent u voorbereid op de hittegolf? En is uw baas dat ook? Komende dagen stijgt het kwik in Limburg met temperaturen dik in de dertig graden Celsius wellicht tot recordhoogte.

In Nederland gaat morgen het hitteprotocol in. Daarbij worden kwetsbare groepen, met name jonge kinderen en ouderen, extra in de gaten gehouden. Zaken als voldoende bescherming tegen de zon, insmeren, ruim voldoende drinken en het zoveel mogelijk vermijden van fysieke inspanning zijn daarbij aan de orde.

Mensen die de komende dagen in de zon aan het werk zijn, zoals bouwvakkers en fruitplukkers – het is immers kersentijd – doen er goed aan om veel te drinken, af en toe een ijsje te eten, zichzelf goed in te smeren en een petje te dragen tegen de zon.

Ook de dierentuinen en -parken hebben extra aandacht voor wat verkoeling voor de bewoners. Voor de dieren is er ijs en biedt de waterslang wat extra verkoeling. En vergeet uw eigen huisdieren niet!

Aanstaande zaterdag wordt een van de heetste dagen sinds de temperaturen worden gemeten en geregistreerd. Het record voor Limburg stamt uit 1947. Op 27 juni werd het dat jaar maar liefst 38,4 graden in Maastricht.

De organisatie van het OLS heeft al te kennen gegeven dat de route van de schuttersoptocht zondag – in geval van extreme hitte – met 600 meter wordt ingekort. Vooral in de volle zon op de schutterswei is het van groot belang dat er voldoende water wordt gedronken. Voorzichtigheid met alcohol is bij de verwachte temperaturen extra belangrijk.

Cookieinstellingen