Kans op smog

Foto: Gisela Gerson Lohman-Braun (CC BY-SA 2.0)

Her RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – waarschuwt voor smog door ozon. Het zuiden van het land heeft daar vandaag al mee te maken, maar de smog zal zich naar verwachting over het hele land uitbreiden.

Onder smog wordt in Nederland een periode met verhoogde luchtverontreiniging verstaan, die wordt veroorzaakt door hogere concentraties van fijnstof (PM10) en ozon (O3). Er zijn ook andere SMOG-varianten maar die komen in Nederland niet voor.

Ernstige Smog
Er wordt in Nederland alleen een ernstige smogwaarschuwing afgegeven bij fijnstofconcentraties van meer dan 200 microgram fijnstof per m3. In zijn algemeenheid geldt: hoe hoger de concentratie fijnstof (en hoe langer de blootstelling daaraan), hoe ernstiger de gezondheidseffecten.

Smog kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Mensen met die klachten wordt geadviseerd om ’s middags en ook het begin van de avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

smogverwachting-juli-2015

De concentratie ozon (O3) is met name afhankelijk van het weer. Er is sprake van geringe smog bij ozonwaarden boven de 120 (µg/m3). Matige smog is bij een ozonwaarde boven 180 (µg/m3). Boven de 240 (µg/m3) is sprake van ernstige smog. Dit komst slechts enkele uren per jaar voor, vooral tijdens mooie zomers. Voor smog is er permanent landelijke informatie beschikbaar op teletekst pagina 711.

» Luchtmeetnet Limburg

Cookieinstellingen