Kans op hittegolf groter door klimaatverandering

Zwembad Glanerbrook
Zwembad Glanerbrook
Foto: Zwembad Glanerbrook

De kans op een hittegolf is sterk toegenomen als gevolg van klimaatverandering.  Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers, waaronder specialisten van het Rode Kruis Klimaatcentrum. Het risico is minstens verdubbeld in een groot deel van Europa, en zo’n vier keer toegenomen in sommige steden.

Een analyse van waarnemingen in De Bilt laat zien dat de kans op huidige hittegolf daar nu minimaal 4 keer groter is dan rond 1900. De beste schatting is dat deze hittegolf toen eens in de 30 jaar voorkwam, nu ongeveer elke 3 jaar. Ook klimaatmodellen laten een sterke toename van de kans op hittegolven zien ten gevolge van klimaatverandering.

Naar verwachting zal de kans op een hittegolf in de toekomst alleen nog maar verder toenemen. Het Internationale Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het wereldwijd groeiende risico op hittegolven en andere weersextremen. “Het publiek is zich nog erg weinig bewust van de risico’s van een hittegolf, noch van het feit dat de kans dat deze zich voordoet de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen,” zegt Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum. “Voor het Rode Kruis betekent het dat wij wereldwijd vaker en nog meer hulp zullen moeten bieden aan slachtoffers van extreme hitte, overstromingen, orkanen en wellicht ook tsunami’s.”

Het is de eerste keer dat zulke wetenschappelijke informatie beschikbaar komt op basis van ‘real time monitoring‘, dus terwijl er daadwerkelijk een hittegolf gaande is. De vorige hittegolven in de zomers van 2003 en 2006 hebben Nederland hard getroffen. Er wordt geschat dat in 2003 in heel Europa omstreeks 70.000 meer mensen zijn overleden als gevolg van de warmte. In 2006 kwam Nederland in de wereldwijde top 5 van dodelijkste rampen van dat jaar, met zo’n duizend extra doden.

Rode Kruis verenigingen in Europa zijn sinds deze week bezig met activiteiten en publiekscommunicatie over de risico’s van aanhoudende hitte, met name voor kwetsbare groepen als kinderen en ouderen. In Nederland verspreidt het Rode Kruis hitte(dip)tips via de website en sociale media. Ook delen vrijwilligers op verschillende plaatsen, waaronder scholen en verzorgingscentra,  hittewaaiers uit, met daarop nuttige tips om te warmte zo goed mogelijk de baas te blijven.

Tijdens evenementen worden extra hulpverleners ingezet of staan medische teams paraat om in geval van nood uit te rukken. Bijvoorbeeld komend weekend tijdens de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Het Rode Kruis zet hier tientallen extra vrijwilligers in, om meer mensen te kunnen helpen en om water en hittewaaiers uit te delen vanuit de EHBO-posten langs de route.

Het Rode Kruis roept iedereen op vooral goed voorbereid op pad te gaan, zich voldoende tegen zon en warmte te beschermen en extra aandacht te besteden aan kwetsbare mensen in de nabije omgeving. Alle adviezen, net als EHBO-tips bij veelvoorkomende warmte-klachten, zijn te vinden op de website van het Rode Kruis of in de EHBO-app.

Cookieinstellingen