Limburger gek op wielrennen maar niet op fietsen

Recreatief fietsen
Recreatief fietsen
Foto: CC0

Vandaag start in Utrecht de Tour de France. En dat is een goede keuze, want inwoners van de provincie Utrecht fietsen het meest van alle Nederlanders, zo ontdekte het CBS.

Le Grand Départ was voor het CBS reden om eens naar het fietsgedrag van Nederland te kijken. Daarbij vallen twee dingen op: tieners fietsen twee keer zoveel als de gemiddelde Nederlander en inwoners van wielerprovincie bij uitstek Limburg trappen gemiddeld de minste kilometers.

Nederlanders leggen gemiddeld ieder jaar ruim 1000 kilometer per fiets af. Tieners tussen de 12 en de 19 jaar fietsen met meer dan 2000 kilometer op jaarbasis dubbel zo veel.

Gezamenlijk trapten Nederlanders van 12 jaar en ouder vorig jaar 14,75 miljard fietskilometers bij elkaar. Ter vergelijking: dat is bijna 369 duizend keer de aarde rond, gemeten vanaf de evenaar. In 2014 fietsten we in Nederland gemiddeld bijna 2,9 kilometer per persoon per dag, iets meer dan de bijna 2,6 kilometer een jaar eerder. Mannen reden in 2014 net als voorgaande jaren iets meer kilometers op de fiets dan vrouwen: dagelijks gemiddeld ruim 3,2 tegen bijna 2,6 kilometer.

Limburgers en Flevolanders fietsen het minst, met in beide provincies een daggemiddelde van 2,2 kilometer. Per dag zit een gemiddelde Limburger nog geen 10 minuten op de fiets. Dat is wel meer dan vorig jaar, toen zij per dag 8 minuten en 41 seconden wegtrapten. Kilometers die over de landsgrenzen zijn gemaakt, zijn niet meegerekend.

Bron: CBS

Cookieinstellingen