Einighausen is zondag een tijdmachine

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het Oude Ambachtenfestival in Einighausen viert dit jaar zijn 35ste jaargang. Een jubileumeditie dus, die nog eens extra onderstreept dat het zonder meer zeer waardevol is om met het verstrijken van de jaren de herinnering aan vroeger tijden levend te houden.

Einighausen is op 2 augustus eigenlijk een soort van tijdmachine, die je terugvoert naar het boerenleven van een halve eeuw en langer geleden. Bekijk de oude werktuigen en woon demonstraties bij van smid, touwslager, bierbrouwer, vlaaienbakker en boeren die met trekpaarden een demonstratie oogsten geven. En er is nog veel meer te zien en te beleven!

» Oude Ambachten Einighausen

Historie
Vijfendertig jaar gelden, op zondag 17 augustus 1980, vond in Einighausen de allereerste Dag van Oude Ambachten & Gebruiken plaats. De dag werd een daverend succes.

Eigenlijk begon het een dag eerder al. Op zaterdag 16 augustus werd namelijk het dia-klankbeeld, in de schuur van Pierre Meels gepresenteerd voor de notabelen en daarna voor alle inwoners van Einighausen. De dag daarna, op kermiszondag, waren er vanaf 14:00 uur ‘Demonstaties van Oude Ambachten en Gebruiken’ in de Brandstraat. Met wat kunst- en vliegwerk werden er op die dag zo’n 43 demonstraties bij elkaar gehaald en passeerden tot ieders verrassing ruim 2.000 mensen de kassa.

Het hele dorp werd dan ook afgezocht naar extra meel, suiker en koffie, want de 250 vlaaien waren veel eerder op dan verwacht. Maar het was duidelijk: de eerste Oude Ambachten waren meteen een schot in de roos en na afloop kon een fraai bedrag overgemaakt worden naar de jubilerende parochiekerk.

In de decennia daarna groeide het evenement uit tot een publiekstrekker die ook landelijke bekendheid geniet. Jaarlijks trekt Oude Ambachten tussen de 5.000 en 10.000 bezoekers, waarmee de verenigingen in het dorp hun kas kunnen spekken en het hele dorp profiteert van die mooie eerste zondag in augustus, die na 35 jaar nog steeds in een sfeer plaatsvindt die uitnodigt voor jong en oud.

Cookieinstellingen