Geen toename rechtszaken Wmo in Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In veel gemeenten is er sprake van een flinke stijging van het aantal rechtszaken rond de toegekende vergoedingen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). In Sittard-Geleen is dat niet het geval.

In de eerste helft van 2015 zijn in Nederland 1000 mensen naar de rechter gestapt vanwege een conflict met hun gemeente betreffende de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo): 80 procent meer dan het jaar ervoor.

In Sittard-Geleen is die toename er niet. Dat komt omdat het gemeentebestuur vorig jaar heeft besloten om 2015 te beschouwen als een overgangsjaar waarin vooralsnog niets wordt veranderd in de toegekende vergoedingen voor huishoudelijke hulp, leerlingenvervoer, woningaanpassingen e.d. Men schatte in dat er meer tijd nodig was om alle gevallen goed in kaart te kunnen brengen om tot een goede beoordeling te kunnen komen.

Bij de gemeenten die wel te maken hebben met meer juridische procedures betreft het doorgaans conflicten over de (hoogte van de) vergoeding van voorzieningen, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Vóór de invoering van de Wmo 2015 waren er gemiddeld 550 rechtszaken per half jaar.

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) geeft gemeenten veel vrijheid bij het invullen van hun zorgplicht, terwijl tegelijkertijd fors bezuinigd moet worden. En dat levert vervolgens spanningen en conflicten op over de toegewezen vergoedingen. Daarom zijn alle ogen gericht op de grenzen die in de rechtszaal worden getrokken. Het kan echter nog wel even duren voordat alle grenzen helder zijn, zo meldt Rechtspraak.nl in een bericht van 19 maart.

De Wmo 2015 regelt de ondersteuning die mensen soms nodig hebben om zelfstandig te wonen en deel te nemen aan het maatschappelijke leven. De gemeente heeft daarin een belangrijke rol. Die moet inwoners zo nodig helpen bij bijvoorbeeld aanpassingen aan de woning, de aanschaf van een scootmobiel of collectief taxivervoer van gehandicapten.

Ook de vergoeding van huishoudelijke hulp voor mensen die zelf niet kunnen schoonmaken, valt onder de Wmo. Daarover is veel te doen omdat gemeenten flink moeten bezuinigen en daarom minder huishoudelijke zorg vergoeden. Ze moeten daarover eerst overleggen met bewoners, wat lang niet altijd gebeurt. Over de vraag hoe ver gemeenten daarin mogen gaan, wordt regelmatig geprocedeerd.

Afgelopen vrijdag dienden bij de rechtbank Noord-Nederland vier bodemzaken over huishoudelijke hulp onder de Wmo. De rechtbank behandelde die zaken op een themazitting om een aantal principiële vragen te behandelen, zoals: is de oude of de nieuwe Wmo van toepassing, hoe zit het met overgangsrecht en in hoeverre blijft huishoudelijke hulp onder de nieuwe wet een verantwoordelijkheid van de gemeente?

Cookieinstellingen