Calisthenics: ‘Hangende community’

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Ze hangen graag aan de ‘bar’, maar toch is Barbrothers NL geen vereniging van kroeglopers. Het is, net als 046Callisthenics een community, een groep gelijkgestemden, die zich actief bezig houdt met calisthenics.

Dat is een laagdrempelige vorm van buitensportbeoefening, waarbij de beoefenaar zijn eigen lichaamsgewicht én objecten in zijn omgeving – bankjes, muurtjes, klimrekken, liefst iets met een horizontale stang om zich aan op te trekken (een ‘bar’) – gebruikt voor zijn ‘workout’.

Steeds vaker zie je dat groepen mensen zich uitleven op speeltoestellen in kinderspeeltuintjes. “En die speeltoestellen zijn natuurlijk niet als trainingstoestellen voor volwassenen bedoeld”, zegt Laura Monathen, fanatiek beoefenaarster van calisthenics en de enige dame in het gezelschap medesporters dat maandagochtend een gesprek voerde met Math Mertens, voorzitter van het BOSS-park in Sittard en Robin Vranken van Ecsplore.

Calisthenics Nederland, Barbrothers NL en 046calisthenics zouden niets liever zien dan dat er op het BOSS-park in Sittard-Oost een calisthenics parkje wordt ingericht. In veel steden bestaan dergelijke parken al. Er staan voornamelijk klimrekachtige toestellen op een veilige – egale en schone – ondergrond. Met de aanleg van een dergelijk oefenpark is naar schatting een bedrag van 25.000 euro gemoeid.

Math Mertens: “Het inrichten van een calisthenics park in het BOSS-park zou een passende aanvulling zijn en bovendien goed passen in de filosofie die achter het BOSS-park zit”. De voorzitter doelt op het geven van ruimte aan initiatieven die vanuit de samenleving worden aangedragen. Calesthenics wordt zo ook een vorm van burgerparticipatie en burgerkracht.

Robin Vranken, die door Ecsplore is aangesteld als projectleider Kracht van Sport – welk project een bijdrage wil leveren aan het verhogen van de sportparticipatie in Nederland – ziet de aanleg van een calisthenicspark helemaal zitten. “Calisthenics is laagdrempelig, gratis en bevordert de sportparticipatie en de sociale contacten. Verder zijn de beoefenaren van calisthenics serieus met hun sport en omgeving bezig. Als het parkje gerealiseerd kan worden zullen de gebruikers er dan ook op toezien dat de omgeving schoon en opgeruimd blijft”, zo verwacht hij.

Of het parkje er komt en in hoeverre er (financiële) steun verwacht kan worden uit de hoek van de gemeente en wellicht de provincie zal moeten blijken. Binnenkort worden de plannen en wensen gepresenteerd bij de gemeente. Ook provinciaal gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen zal op de hoogte worden gebracht. “Wellicht kan crowd-funding ook bijdragen aan de aanleg van het calesthenicspark”, denkt Mertens.

Zie ook:
» calisthenicssittardgeleen
» ParkourNL
» Barbrothers.nl

Cookieinstellingen