MIJNhuis bracht Gemmakerk opnieuw in beeld

Gemmakerk Sanderbout
Gemmakerk Sanderbout
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De SP heeft naar aanleiding van berichten in de media over de Gemmakerk in Sanderbout vragen gesteld aan het college van B&W.

Eind 2014 kwam de Stichting MIJNhuis met het idee om in de Gemmakerk een nieuw multifunctioneel centrum te vestigen. Het college van B&W wees het plan voor het vestigen van het MIJNhuis in de Gemmakerk af, maar ging volgens de SP vervolgens wel verder met de ideeën voor een multifunctionele accommodatie zonder aan de initiatiefnemer, de stichting MIJNhuis, te refereren.

De gemeenteraad heeft in oktober 2013 een besluit genomen over een nieuwe multifunctionele accommodatie op de Anemoonstraat. De keuze voor nieuwbouw is destijds gemaakt omdat de kerk niet geschikt zou zijn, met name wat betreft exploitatie, beheer en beschikbaarheid van de kerk.

De gemeente wil bestaande karakteristieke gebouwen door herbestemming behoeden voor verpaupering of sloop. “Daarom wordt momenteel onderzocht of het haalbaar is om de Gemmakerk toch deels in te zetten ten behoeve van een multifunctionele accommodatie. Dit zal met name van de financiering afhankelijk zijn”, zo laat het college van B&W weten.

Op de vraag van de SP of de ideeën van de stichting MIJNhuis hebben bijgedragen aan het besluit van het college van B&W om deze kerk te behouden luidt het antwoord ontkennend. “Wel is door het initiatief van de stichting MIJNhuis om een mijnmuseum met sociaal maatschappelijke wijkfuncties te realiseren, de kerk opnieuw in beeld gekomen als mogelijkheid voor een multifunctionele accommodatie. De stichting heeft echter geen rol in de vestiging van een multifunctionele accommodatie in de kerk en wordt daarom ook niet genoemd.”

De gemeenteraad beslist uiteindelijk of zij op basis van de nieuwe inzichten en financiële aspecten terugkomt op het in 2013 genomen besluit tot nieuwbouw in de Anemoonstraat en in plaats daarvan kiest voor het onderbrengen van de multifunctionele accommodatie in de Gemmakerk. Ondanks het feit dat er vanuit het wijkplatform fel protest is geuit tegen de mogelijkheid om af te zien van nieuwbouw in de Anemoonstraat bestaat er in de buurt volgens het college van B&W groot draagvlak voor het plan om de multifunctionele accommodatie onder te brengen in de voormalige kerk.

Cookieinstellingen