Verkeer=verkeier? Gruin Buikske van ’t Zittesj geeft antwoord

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het Groene Boekje van het Sittards dialect – Gruin Buikske van ’t Zittesj – wordt op 20 november gepresenteerd door de Willy Dols Stichting. Wie op zoek is naar de juiste spelling van ‘weurd in ’t Zittesj’ leest daarin ‘wie zich dat heurt’.

De Willy Dols Stichting beijvert zich voor het behoud van de streektaal en onderneemt daarvoor diverse activiteiten onder het motto Wae zien taal respecteiert, cultiveiert die ouch. Kijk voor meer informatie over de stichting op haar website.

Het Gruin Buikske van ’t Zittesj is een woordenlijst uit het hedendaagse Sittards, waarin het genus, de kwestie stoottoon-sleeptoon, de woordsoort en de vervoeging/verbuiging van de erin opgenomen woorden aan de orde komen. Behalve een spellinggids bevat het boekwerkje ook een woordenlijst Nederlands-Zittesj. En dat is wel zo handig voor wie een tekst van het Nederlands in het Sittards wil vertalen.

Wellicht dat dankzij het Gruin Buikske van ’t Zittesj de spelling van de teksten op de tijdens de Sittardse carnavalsoptochten door ‘vastelaovesgekke’ meegezeulde borden met thema’s, motto’s en andere statements dan eindelijk eens in correct en ‘begriepelik Zittesj’ zijn gesteld (zie column 11 in onderstaand overzicht).

Meestal ontbrandt er in het Sittardse al snel na het verschijnen van een boekwerk over het Sittards dialect – en zeker wanneer het om de juiste spelling gaat – al snel discussie. Of dat ook nu gaat gebeuren weten we vanaf 20 november.

» Willy Dols Stichting

Zie voor meer informatie over het Sittards dialect ook de column van Frans Walraven, die periodiek op Sittard-Geleen.nieuws.nl verschijnt:

  1. Respecteier dien taal
  2. Op z’n paosjbès…
  3. ’n Dialek, is dat waal ’n taal?
  4. Van boete aaf: zie euver ós
  5. ‘Veer’ euver ‘hun’ …
  6. De positie van het Limburgs
  7. Meer wille weite euver eur taal?
  8. En wie is ’t in Zittert-Gelaen?
  9. Taal en politiek
  10. Taal en politiek: ’n nuut begin
  11. Vastelaovend en Dialect
  12. Algemeen taalbeleid in onze provincie
  13. Verkeer = verkeier?
  14. Verkeer = verkeier? (vervolg)
  15. Verkeer = verkeier? (slot)
  16. Want = went?
Cookieinstellingen