Kunst & Ambacht op Open Monumentendagen Sittard-Geleen

Foto: Salviuskerkje

In het kader van de landelijke monumentendagen 2015 op zaterdag 12 en zondag 13 september is het in de gemeente Sittard-Geleen weer mogelijk diverse oude en hedendaagse monumentale gebouwen en complexen te bezichtigen.

Dit jaar is het thema Kunst & Ambacht. Dat betekent aandacht voor het detail, de ornamenten en versieringen van de gebouwen. Bijna altijd het werk van anonieme en creatieve ambachtslieden.

Het plaatselijk comité geeft dit jaar weer een speciaal boekje uit met vanzelfsprekend als thema Kunst & Ambacht. Dankzij de financiële steun van de gemeente Sittard-Geleen is het mogelijk dit fraai verzorgde boekje gratis ter beschikking te stellen.

Tijdens de Open Monumentendagen 2015 is het boekje op diverse plaatsen in de gemeente gratis verkrijgbaar, inclusief een inlegvel met de namen en openingstijden van de te bezichtigen monumenten.

Het monumentenboekje is tijdens openingstijden verkrijgbaar op de volgende locaties:

  • Born: de kassa van het dierenpark;
  • Geleen: Lokaal Heemkunde Vereniging Geleen, Raadhuis Geleen, Marcellinus en Petruskerk;
  • Limbricht: het Oude Salviuskerkje;
  • Sittard: kerken binnenstad, Urnenhof, ‘Apotheek Timmers’, het Pomphuisje, Ophovenermolen, lunchroom Leven Voorstad, VVV Limburg Winkel.

In het boekje worden door verschillende auteurs gevelstenen, stucwerk, reliëfs, glas-in-lood, beeldhouwkunst en andere vormen van ambachtelijke kunst aan (kerk)gebouwen en woonhuizen in de stadsdelen Born, Geleen en Sittard behandeld. De behandelde onderwerpen zijn maar een deel uit het rijke culturele (bouw)erfgoed van de stad.

De teksten zijn geleverd / bewerkt door Guus Janssen, Jolanda Janssen-Daniëls, Ad Hoogenboom, Hub Kitzen, Jean Knoors, Rob Pernot, Peter Schulpen, Harry Strijkers (redactie en drukbegeleiding), Pierre Vossen en Ton Wolters.

open-monumentendag-2015-openstellingen-620

Cookieinstellingen