Het lasagneprotest van Casa Piano

Sergio Klein schept de lasagne op
Sergio Klein schept de lasagne op
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Woensdagmiddag zette Sergio Klein, uitbater van Casa Piano, in de stromende regen samen met een paar helpers twee partytenten en eettafels voor de deur van het gemeentehuis op het Hub Dassenplein in Sittard.

Tegen vijf uur arriveerden daar zijn gasten, die hem kwamen bijstaan met zijn ludiek bedoelde protestdiner. Op het menu stond lasagne. Van twee raadsfracties – CDA (Thei Salden) en GroenLinks (Kim Schmitz en Math de Loo) – waren er raadsleden aanwezig en namens de VVD kwam ook Jonathan Felix zijn licht opsteken.

Sergio Klein ligt sinds 2012 in de clinch met de gemeente over de bestemming van zijn pand aan de Kerkstraat in Born, waar hij Casa Piano bestiert. Hij verkoopt daar Italiaanse producten, smeert er af en toe een broodje, verkoopt ijsjes en serveert in zijn zaak ook groepsmaaltijden. En dat is in strijd met het bestemmingsplan: horeca is er niet toegestaan, detailhandel wel.

Onlangs ontdekte Klein dat als toegestane bestemming voor zijn pand behalve detailhandel ook ‘maatschappelijke functie’ geldt. “En met de goedkope groepsmaaltijden van Tutti Mangiare (6 euro per persoon) vervul ik wel degelijk een maatschappelijke functie”, zegt hij. Bij die maaltijden schuiven mensen aan die eenzaam zijn en niet enkel voor zichzelf willen of kunnen koken. “De deelnemers kijken naar die gezamenlijke maaltijden uit. Je ziet ook steeds meer gemeenschapshuizen dergelijke initiatieven ontplooien. Die mogen dat doen omdat het een maatschappelijke functie heeft. Ik doe niets anders.”

Veel aanwezigen vroegen zich af hoe het komt dat in het ene geval in korte tijd een bestemmingsplan snel wordt aangepast om een ondernemer – denk aan KFC – ter wille te zijn en dat het in het andere geval volledig aan die soepelheid ontbreekt? En ook hoe het kan dat de gemeente ruim 2 ton op tafel legt om een burenruzie in Guttecoven de wereld uit te helpen, maar onvermurwbaar lijkt als het erom gaat om een lokale ondernemer, die kan rekenen op een groot draagvlak in zijn omgeving, een beetje ruimhartiger tegemoet te treden door het bestemmingsplan voor zijn pand aan te passen.

Er zullen ongetwijfeld redenen voor zijn, maar leg het maar eens uit aan Sergio Klein, de uitbater van Casa Piano in Born en aan zijn groep vaste bezoekers die er regelmatig aanschuiven bij Tutti Mangiare en die het verschrikkelijk zouden vinden als zij dat niet meer kunnen doen.

Het is voor Sergio Klein en de aanschuivers bij Tutti Mangiare te hopen dat de raadsleden die zijn protestdiner bezochten bereid zijn om tijdens het vragenhalfuurtje bij een komende raadsvergadering of een commissievergadering aandacht te vragen voor de maatschappelijke functie die Casa Piano vervult.

Cookieinstellingen