Vluchtelingen naar Amersfoort en Veenendaal

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente laat weten dat de crisisopvang van vluchtelingen in Sittard-Geleen vandaag wordt beëindigd.

Oorspronkelijk zouden de vluchtelingen die in het kader van acute noodopvang vorige week donderdag in Laco Glanerbrook werden opgevangen 72 uur blijven. Op verzoek van het COA werd daar nog een twee periode van 72 uur aan vastgeplakt.

In overleg met het COA wordt de crisisopvang van 250 vluchtelingen in Glanerbrook volgens afspraak woensdag 30 september beëindigd. Het COA zorgt voor het vervoer van de vluchtelingen naar opvanglocaties in Amersfoort en Veenendaal.

Donderdag 24 september jongstleden heeft de gemeente Sittard-Geleen gehoor gegeven aan een dringende oproep om tijdelijk onderdak te bieden aan 250 vluchtelingen. De vluchtelingen verblijven sindsdien in Sport- en recreatiecentrum Glanerbrook in Geleen. De aanvraag had betrekking op 72-uurs noodopvang.

Op zondag 27 september kwam het verzoek van het COA om de opvang te verlengen met nog eens 72 uur, omdat er nog geen ruimte was in de aanmeldcentra. De gemeente heeft ingestemd met deze verlenging. Aangezien de aanmeldcentra nog steeds overbelast zijn, zullen deze vluchtelingen na hun vertrek uit Sittard-Geleen tijdelijk worden opgevangen in twee nieuwe, kleinschalige locaties in Amersfoort en Veenendaal. De vluchtelingen zijn woensdagochtend geïnformeerd over hun vertrek naar de nieuwe opvanglocaties.

Inzet van velen
Met het beëindigen van de crisisopvang in Glanerbrook komt een einde aan een intensieve week. De gemeente heeft een grote inzet gevraagd van medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Sittard-Geleen en een deel van haar eigen medewerkers. Zij hebben letterlijk dag en nacht gewerkt om voor de groep vluchtelingen een zo goed mogelijk verblijf te realiseren. Donderdag 24 september kwam rond het middaguur het bericht bij ons binnen dat er die avond om 19:00 uur een groep van 250 mensen zou arriveren. De gemeente laat weten er trots op te zijn dat binnen enkele uren de sporthal gereed was en dat vrijwilligers, medewerkers van Laco Glanerbrook en hulporganisaties, wijkagenten, tolken, een medisch team van de GGD en eigen medewerkers paraat waren.

In de dagen die volgden is er heel veel hulp geboden en hebben verschillende organisaties gezorgd voor een dagbesteding die afleiding bood. Daarnaast hebben veel omwonenden, inwoners van de gemeente alsook de sportverenigingen op allerlei manieren hun betrokkenheid en begrip getoond. De gemeente wil hiervoor graag haar dank uitspreken.

Cookieinstellingen