Oktobermaand – Kindermaand: Laat je omver blazen

Foto: De Domijnen

Met de try out van de Laagland schouwburgvoorstelling ‘Bezoek voor Beer’ is afgelopen zaterdag de ‘Oktobermaand – Kindermaand: Laat je omver blazen’ van De Domijnen samen met zo’n 15 partners van start gegaan.

Het programma voor kinderen van de basisschool duurt letterlijk tot aan het einde van de maand als op 1 november Het Laagland de familievoorstelling: ‘Perenbomen bloeien wit’ speelt in schouwburg De Domijnen. In de tussentijd tientallen doe-activiteiten die grotendeels gratis zijn of tegen een zeer gereduceerd tarief.

Oktober is van oudsher de maand waarin de herfstvakantie valt maar ook de Kinderboekenweek. Dit is overal in Nederland aangegrepen om de hele maand uit te roepen tot Kindermaand! Ook De Domijnen heeft dit thema opgepakt en samen met zo’n 15 andere jeugd en/of culturele organisaties een fantastisch programma samengesteld waarbij zowel voor kinderen van de onder- als de bovenbouw altijd iets te doen is. Het complete overzicht staat op www.dedomijnen.nl/extra onder het kopje ‘Laat je omver blazen’ en loopt uit een van doe-activiteiten bij Kasteelpark Born tot speciale rondleidingen bij het Eyewitness museum in Beek.

Een paar opvallende activiteiten zijn het BoekDoeLab, de kindervoorstellingen in Schouwburg De Domijnen, het Cinekid Festival en de KinderKunstGalerie.

In Bibliotheek Sittard De Domijnen is tijdens de openingsuren van de bibliotheek de interactieve tentoonstelling BoekDoeLab gratis te bezoeken. Special voor kinderen vanaf 4 jaar zijn er 6 themawanden samengesteld door o.a. Discovery Centrum Continium waarbij kinderen spelenderwijs kennis maken met de wereld van wetenschap & techniek door allerhande proefjes te doen. De 6 themawanden zijn gebaseerd op 7 bekende kinderboeken waarin thema’s als: materialen, gereedschappen, krachten, licht, kleur, vorm, geluid, constructies en verbindingen aan bod komen. Uiteraard komen de boeken van o.a. Gitte Spee, Guido van Genechten en Werner Holzwarth ook aan bod.

Speciaal voor deze maand zijn een aantal kinder- en familievoorstellingen geprogrammeerd in de schouwburg. Zo is daar op 10 oktober Rapunzel, de musical met Sita die al eerder succesvol Assepoester speelde. Op 16 oktober staat de musical Spijt, naar het boek van Carry Slee, op de planken. Het thema ‘pesten’ zal vooral de kinderen uit de bovenbouw aanspreken. Voor de allerkleinsten staat op 25 oktober de muzikale voorstelling Nijntje gepland. Tijdens de laatste week van de maand pakt Het Laagland uit met maar liefst vier voorstellingen voor kinderen in alle leeftijden. Op www.hetlaagland.nl staat alle informatie incl. filmpjes over de voorstellingen. Het Pitboeltheater zal op 18 oktober ook nog de kindermeespeel voorstelling Pien, Puk & Co op de planken brengen.

Op 18, 21, 24, 25, 27, 29, 30 en 31 oktober strijkt het bekende Cinekid Festival voor de eerste keer neer in Filmhuis Het Domein (gelegen in Museum De Domijnen) met een drietal films. Mullewap voor 5 jaar en ouder, The Race voor 8 jaar en ouder en Max Minsky en ik, voor 10 jaar en ouder. De trailers van deze films zijn te zien via www.dedomijnen.nl/extra. Het zijn stuk voor stuk spannende films waar kinderen ook nog wat van kunnen leren.

In de herfstvakantie (24 t/m 30 oktober) kunnen de kinderen (t/m 18 jaar) een bezoek brengen aan Museum De Domijnen waar een speciaal deel van het museum is ingericht met 60 kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars. Al de kunstwerken in de KinderKunstGalerie zijn gratis te bezichtigen én eventueel te koop voor € 42. Echter alle handtekeningen van de kunstenaars zijn onherkenbaar gemaakt zodat kinderen op basis van hun eigen smaak kunnen kiezen en kopen wat ze mooi vinden en niet op basis van naam. De gekochte kunstwerken worden pas na 6 weken opgestuurd. Dan pas wordt duidelijk van wie het kunstwerk is. Bij ieder kunstwerk zit namelijk een beschrijving van de kunstenaar.

Kortom: kinderen hoeven zich in de oktobermaand niet te vervelen. Er is genoeg afwisseling. Het complete programma staat op de website van De Domijnen onder het kopje Extra! Ook alle activiteiten van de samenwerkingspartners worden beschreven.

» Laat je omver blazen!

Cookieinstellingen