Rondsnuffelen in Archief De Domijnen op Open Archieven Dag

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Interesse in de historie van uw regio, stad en streek? Nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw familie? Altijd eens in het archief willen rondneuzen? Op zaterdag 17 oktober is het Open Archieven Dag.

U bent die dag tussen 11:00 en 16:00 uur van harte welkom in Archief De Domijnen aan de Kapittestraat 6 in Sittard. Bent u nieuwsgierig of wilt u misschien zelf een historisch onderzoek starten, zoals bijvoorbeeld naar de geschiedenis van uw familie, kom dan naar de Open Archieven Dag en stel uw vragen aan de medewerkers van het archief.

Programma
De hele dag vinden er rondleidingen plaats door het archiefdepot, maar daarnaast is er ook een interessant programma met lezingen rondom het thema Tussen droom & daad, het thema van de Maand van de Geschiedenis.

  • 11:00-11:30 uur: Presentatie over de restauratie van de bijzondere charter-collectie van Archief De Domijnen door restaurator Cor Knops. Aansluitend plaatst wethouder Guyt informatie en foto’s van deze charters online, waarmee de collectie openbaar toegankelijk is via de website van het archief.
    Snuffelen-in-het-archief_charter
  • 12:00-12:30 uur en 14:00-14:30 uur: lezing van cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf over de dromen en daden van de opstandige Sittardse jeugd, aan de hand van de dertigjarige geschiedenis van Donkiesjot (1958-1988).
  • 13:00-13:30 uur en 15:00-15:30 uur: lezing van Jan Muijtjens, oud-raadslid voor de PSP en GroenLinks in de gemeenten Geleen en Sittard-Geleen en lid van het Graetheide-comité. Hij zal ingaan op 40 jaren dromen en daden van één van de oudste natuur-/milieuorganisaties in Limburg: het Graetheide-comité.

Maand van de geschiedenis
De Open Archieven Dag maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, een landelijke initiatief waarbij media, culturele, historische, literaire en toeristische instellingen in oktober de handen ineen slaan om geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. Behalve met de Open Archieven Dag haakt De Domijnen aan met:

  • 22 oktober – 15 december: expositie Post uit de vergetelheid.
    Bibliotheek Sittard De Domijnen 12 (Broeksittarderweg 1, Sittard).
    Tijdens openingstijden, vrij entree.
  • 10 november, 19:30 uur: lezing Johan op de Beeck
    Over de dromen en daden van Napoleon.
    Bibliotheek Sittard De Domijnen 12. Entree 5 euro.

» Maand van de geschiedenis

open-archieven-dag

Cookieinstellingen