Rijp voor de sloop?

Van het al langere tijd leegstaande gemeentelijk vastgoed verkeert vooral de Mariahof in Overhoven in deplorabele staat. Het pand werd tot vorige week nog deels bewoond door huurders via leegstandsbeheer om kraken, vandalisme en brandstichting te voorkomen.

Voor het deels monumentale pand is de afgelopen jaren vanuit verschillende hoeken belangstelling geweest, maar de plannen ketsten steeds af vanwege de regels die gelden voor het opknappen van een monumentaal gebouw. Sinds afgelopen week staat het pand leeg: het is onbewoonbaar verklaard. Ramen en deuren zijn dichtgetimmerd. De buurt vreest dat het gebouw nu alsnog ten prooi valt aan vandalisme en brandstichting.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het pand voorlopig ontruimd omdat er sprake was van wateroverlast in technische ruimtes. “Er worden reparaties uitgevoerd, mogelijk kan het pand daarna weer naar leegstandsbeheer.”

Op dit moment staat er nogal wat vastgoed leeg dat eigendom is van de gemeente: naast de Mariahof in Overhoven zijn dat, om er een paar te noemen, het voormalige Bisschoppelijk College aan de Parklaan in Sittard, het kantoor Mauritspark in Geleen en enkele gebouwen van het DaCapo college.

Tot voor kort hoorde in dat rijtje ook het voormalige Franse Klooster aan de Heinseweg in Sittard thuis, maar voor dat object is een koper gevonden. Een Chinese investeerder wil er onder meer een hotel en een cultureel centrum in vestigen. Was die koper er niet geweest, dan was het complex ten prooi gevallen aan de slopershamer, want gemeentelijk vastgoed dat leeg staat blijft evengoed geld kosten. Wat de Mariahof in Overhoven aangaat: over dat complex is in de raad nog niet gesproken over de mogelijkheid tot sloop.

Het voormalige Bisschoppelijk College en het klooster op Cour Solanus zal dat lot uiteraard bespaard blijven. Van veel andere panden ligt het allerminst voor de hand dat daarvoor na een bestemmingswijziging nog huurders of kopers kunnen worden gevonden. Over niet al te lange tijd, wanneer Ligne open gaat, komen ook het pand van Zuyd Hogeschool aan de Havikstraat en het huidige pand van Biblionova en Artamuse op de hoek van de President Kennedysingel leeg te staan.

Voor panden waarvoor geen andere bestemming, huurder of koper wordt gevonden gaat de gemeente bekijken of sloop mogelijk is. De vrijkomende ruimte kan dan in overleg met de buurt worden ingevuld, mits daarvoor middelen zijn of kunnen worden vrijgemaakt. In de programmabegroting voor 2016 valt echter te lezen dat daarin niet is voorzien in de kosten van het slopen van dergelijke langdurig leegstaande panden. In 2015 zal de gemeente daarom nog een overzicht opstellen van panden die gesloopt kunnen worden. Vervolgens wordt in de 1e rapportage in 2016 gerapporteerd over de sloopkosten van deze panden.

Wat de voormalige panden van het DaCapo college aan de Broeksittarderweg betreft doet het College in de programmabegroting het voorstel om akkoord te gaan met de sloop van de locatie Broeksittarderweg en de sloopkosten van € 0,3 mln. (inclusief € 0,1 mln. herinrichtingskosten) te dekken uit de ontwikkeling van de locatie en te verantwoorden binnen de grondexploitatie. De gemeente verwacht van de herontwikkeling van het gebied een opbrengst van € 0,6 mln.

Cookieinstellingen