Brede Limburgse samenwerking in de waterketen

Waterschap Roer en Overmaas
Waterschap Roer en Overmaas
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 19 november 2015 wordt er tijdens het Bestuurlijk Waterpanel door alle Limburgse partijen in de waterketen het gezamenlijk visiedocument ‘Waardevol groeien’ ondertekend.

De visie geeft richting aan de lange termijnontwikkeling van het (afval) waterbeheer in de provincie Limburg. Het doel van deze samenwerking is enerzijds om kwaliteitsverbetering te realiseren en personele kwetsbaarheid te verminderen maar anderzijds ook om de verwachte kostenstijging te beperken.

Sinds 2005 vindt er structurele samenwerking plaats tussen de diverse partijen in de waterketen. Dan gaat het om 33 Limburgse gemeenten, Waterschap Roer en Overmaas, Waterschap Peel en Maasvallei, Waterschapsbedrijf Limburg, Waterleiding Maatschappij Limburg en de Provincie Limburg. Voor deze samenwerking zijn de afgelopen jaren een vijftal regio’s gevormd: Parkstad, Maas en Mergelland, Venlo-Venray, Limburgse Peelen en Westelijke Mijnstreek.

Vier centrale thema’s voor (afval)waterbeheer.
Om de samenwerking in Limburg verder vorm te geven is nu de gezamenlijke toekomstvisie ‘Waardevol groeien’ opgesteld. De visie is opgebouwd vanuit een viertal thema’s:

  • Water, wat ons bindt
  • Kwaliteit, kennis stroomt
  • Organiseren, samen vormgeven
  • Groeien, haalbare stappen

Voldoende water voor de toekomst
In het thema ‘wat ons bindt’ gaat het om het gezamenlijke belang om voldoende (niet te veel, niet te weinig) gezond en schoon water voor nu en in de toekomst. Beken en vijvers zijn functioneel ingericht en dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Verder worden inwoners betrokken bij het verwerken van regenwater, het voorkomen van (grond)wateroverlast en het verstandig omgaan met drinkwater.  De samenwerking is verder gericht op reductie van de naar verwachting stijgende maatschappelijke kosten.

Kennisontwikkeling
In het thema ‘kennis stroomt’ staat de noodzaak van kennisontwikkeling (innovatie), met name op het gebied van klimaatbestendigheid en doelmatigheid centraal. Door gezamenlijk de investeringsplannen op elkaar af te stemmen en rekening te houden met de stedelijke ontwikkelingen en duurzaamheid worden de goede maatregelen getroffen tegen maatschappelijk acceptabele kosten.

Maatschappelijk belang centraal
In het thema ‘samen vormgeven’ zijn de voordelen van samenwerking omschreven. Dan gaat het bijvoorbeeld om het zorgen voor voldoende specialisten die in staat zijn de complexe taken uit te voeren en het vaker gezamenlijk beheren van het aanwezige watersysteem en afvalwatersysteem. Het maatschappelijk belang staat daarbij centraal, niet de eigen autonomie van de partners.

Samenwerken
In het thema ‘Groeien, haalbare stappen’ staan de stappen voor samenwerking. De grootste doelmatigheidswinst is te behalen door samenwerking tussen gemeenten onderling en tussen gemeente, de waterschappen en de Waterleiding Maatschappij Limburg.

Meer informatie
Meer informatie over de samenwerking is te vinden op  de websites www.waterinlimburg.nl. Voor inwoners staat er veel praktische informatie op www.waterklaar.nl.

Cookieinstellingen