Expositie van Basia Irland in Museum De Domijnen

Foto: Basia Irland

Van zaterdag 29 november tot en met zondag 21 februari kunt u in museum De Domijnen in Sittard de expositie Reading the River van Basia Irland bezoeken.

Each of us is a walking ocean, sloshing down the hallway with damp saline innards held together by a paper-thin epidermis. – Basia Irland, 2007

Het belang van water voor al het leven op deze planeet vormt het vertrekpunt van het werk van de Amerikaanse kunstenares Basia Irland (Ft. Smith, Arkansas, 1946).

In haar pionierende werk van de laatste drie decennia richt Irland zich op rivieren en waterscheidingen, schaarste aan water, klimaatverandering, ecologische restauratie en aan water gerelateerde ziekten.

De sculpturen, installaties, foto’s, video-documentaires en blogs voor de National Geographic die zij maakt, hebben een sterk participatief karakter: bij de meeste projecten die zij organiseert, betrekt de kunstenares locale gemeenschappen. Via haar poëtische werk hoopt Irland mensen opnieuw te verbinden met hun locale waterwegen om zo betrokkenheid, zorg, waardering en verantwoordelijkheid in de hand te werken.

Reading the River vormt de eerste museumsolo van Basia Irland in Europa. Deze omvangrijke overzichtstentoonstelling biedt een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van deze beeldend kunstenaar, schrijver, activist en emeritus professor van het Arts-and-Ecology-programma aan de University of New Mexico.

Een levenslange passie voor boeken en water verbindt alle werken binnen het even veelzijdige als consistente oeuvre van Basia Irland. De objecten die zij maakt vormen veelal relieken van acties. Zij herinneren aan participatieve projecten die in het teken staan van de onderlinge verbondenheid van de mens en alle verschijnselen binnen de kosmos. Veel werken van Basia Irland getuigen van een nomadisch wereldbeeld en de mondiale verbondenheid van verschillende culturen.

Tijdens wereldwijde reizen ontstond onder meer de reeks A Gathering of Waters. In deze sensibiliserende gemeenschapsprojecten betrekt zij uiteenlopende groepen. Veelal resulteren de acties in draagbare schatkamers waarin kennis en ervaring over waterwegen wordt gebundeld. Net zo goed vervaardigde Irland tijdens verblijven in India, Nepal en Egypte een serie Waterborne Disease Scrolls, waarin zij aandacht vraagt voor levensbedreigende ziekten, veroorzaakt door vervuild water. Sinds 2007 maakt Irland bovendien Ice Books: efemere, uit ijs gebeeldhouwde boeken met ’teksten’ van zaden van locale plantensoorten. De boeken worden te water gelaten en bij het smelten leveren de zaden een bijdrage aan het ecologisch herstel van de plaatselijke oeverbegroeiing.

Als onderdeel van de tentoonstelling vervaardigde Irland verschillende nieuwe site-specific sculpturen, waaronder een reeks Ice Books die in september 2015 ten doop werden gehouden in de Maas ter hoogte van Born en in de Geleenbeek bij Sweikhuizen. Op locatie is een groep River Contemplation Stations te bezoeken die eveneens speciaal voor deze tentoonstelling werd geproduceerd. Na zonsondergang is in de ramen aan de voorgevel van het museum de video Below te zien, die aandacht vraagt voor klimaatverandering.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Reading the River zal een gelijknamige publicatie verschijnen. Bovendien zal in het museum River Reverie, een nieuwe kleurets/aquatint in een gelimiteerde editie te koop zijn, die Basia Irland speciaal voor Museum De Domijnen vervaardigde.

Basia Irland – Reading the River
Opening: zaterdag 28 november om 17:00 uur (gratis)
Tentoonstelling: 29 november 2015 tot en met 21 februari 2016 (entree museum)

Op dinsdagavond 1 december om 19:30 uur geeft BasIa Irland een lezing over haar werk. (entree museum)

Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur.

» www.dedomijnen.nl/exposities  

Cookieinstellingen