Vraagtekens bij haalbaarheid klimaatdoelstelling gemeente

De Spil - straks verwarmd door Het Groene Net
De Spil - straks verwarmd door Het Groene Net
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De 20/20/20 klimaatdoelstelling die Sittard-Geleen zich heeft gesteld – het behalen van de 20% doelstelling aan duurzame energie in 2020 – is volgens de notitie Duurzaam Energiebeleid Sittard-Geleen 2015 nog haalbaar.

Op 22 april 2009 heeft de Raad het beleidsplan Duurzame Energie 2008-2016 “Sittard-Geleen Duurzaam en Energiek” vastgesteld. In dit plan is aangegeven op welke wijze de zogenoemde 20/20/20 klimaatdoelstellingen gerealiseerd kunnen worden. tevens is toen door de Raad de motie “Meetbare Stappen Duurzame Energie” aangenomen. Hierbij zijn de volgende (sub)doelstellingen geformuleerd:

  • 2011 het behalen van de 10% (sub)doelstelling, en
  • 2015 het behalen van de 15% (sub)doelstelling, en
  • 2020 het behalen van de 20% doelstelling aan duurzame energie in Sittard-Geleen

Met de realisatie van het “Basispakket DE-maatregelen” zou uitvoering gegeven worden aan de motie “Meetbare stappen Duurzame Energie” voor wat betreft 15% Duurzame Energie in 2015 en 20% in 2020. Dat basispakket bestond uit de ontwikkeling en realisatie van:

  • het project Het Groene Net;
  • een kleinschalig waterkrachtproject;
  • de realisatie van de Duurzame Energie Centrale Limburg op Nedcar en van
  • een groot aantal warmtepompprojecten en zonne-energie projecten in de gebouwgebonden omgeving.

Van deze projecten worden het kleinschalig waterkrachtproject (niet haalbaar) en de Duurzame Energie Centrale Limburg op Nedcar niet gerealiseerd. Stadsverwarmingsproject het Groene Net, dat gebruik maakt van restwarmte van de Biomassacentrale in Sittard-Noord en later ook van bedrijven op Chemelot, heeft vertraging opgelopen door het afhaken van BAM en het instappen van Ennatuurlijk.

Hierdoor zal bij ongewijzigd beleid in het peiljaar 2020 het aandeel duurzame energie ca. 16% bedragen en geen 20%. Om die 20% procent toch te realiseren zijn aanvullende inspanningen nodig, zoals bijvoorbeeld meer woningen aansluiten op Het Groene Net, het stimuleren van het gebruik van duurzame energie in koopwoningen, streven naar energieneutraal en duurzaam gemeentelijk vastgoed en het steunen en stimuleren van door burgers opgezette energiecorporaties.

In de Notitie Duurzaam Energiebeleid Sittard-Geleen 2015 heeft het College nu een aantal projecten en kansen benoemd waarop de gemeente kan inspelen om de gestelde doelen voor 2020 toch volledig te bereiken. Maar of die projecten ook gerealiseerd kunnen worden hangt af van de financiën en daarover heeft nog geen besluitvorming plaatsgevonden.

Dat gaat gebeuren aan de hand van separate projectvoorstellen, waarin de dekking van het project is georganiseerd. Uitgangspunt daarbij is een revolverende investeringsaanpak binnen de kaders van de begroting. Dat wil zeggen dat de gemeente binnen de ruimte die de begroting biedt aan projecten middelen ter beschikking stelt die ook weer moeten worden terugbetaald aan de gemeente.

Project                                          Verwachting bijdrage 
                                                 aan doelstelling 2020 (%) 
Resultaat 2008                                      5
Effect lopende projecten                         + 10,9
Resultaat lopende projecten anno nu                15,9
Groene Net/OP Zuid                               +  1  
Regionale Energie Alliantie (diverse projecten)  +  2,5
Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed              +  0,2 tot + 0,3 
Energiecoöporaties                               +  0,3 tot + 0,5 
Totaal                                             19,9 tot 20,2%
Doelstelling 2020                                  20 
Resultaat                                        -  0,1 tot + 0,2
Cookieinstellingen